Złowiona ryba na sporą imprezę - kilka przepisów

/ 1 komentarzy / 8 zdjęć


Na początek ważna uwaga: przepis najlepiej wychodzi ze świeżym tuńczykiem.
Złowionego Karanka (7kg) zamroziłem na kilka dni. Po odmrożeniu (fot.1) czyszczę rybę i dzielę na dwa duże filety (fot.2), głowę i kręgosłup (fot.3) zostawiam na bulion rybny. Z jednego fileta robię tatara, a z drugiego kotlety mielone. Tak więc, mamy trzy przepisy plus czwarty na ryż przygotowany na tymże bulionie. A ogon z kawałkiem mięska zostawiam na przynętę na grunta:) (fot.4).
Bulion rybny.
składniki: głowa ryby z kręgosłupem, kostki rosołowe, sól, pieprz, jak najostrzejsza papryka w owocu, duża cebula, trochę oleju roślinnego.
przygotowanie: go garnka, najlepiej o grubym dnie, wlewam olej, rozgrzewam, wkładam podzielony na części kręgosłup i głowę, podsmażam kilka minut, aż ryba puści sok, dodaję pokrojoną, nie za drobno, cebulę, przekrojoną na pół papryczkę, zalewam wodą i gotuję ok. 30 min. Doprawiam i gotuję ok. 5 min. Powinien wyjść na ostro. Jedną część bulionu odcedzamy, na ryż, a drugą pałaszujemy z mięskiem z głowy i kręgosłupa (fot.5).
Tatar rybny.
składniki: filet ryby, sok z limonki, oliwa z oliwek, pieprz czarny, najlepiej świeżo mielony, sól, duża cebula, natka pietruszki.
przygotowanie: filet kroję na kostkę o wym. ok. 0,5-1 cm lub na cienkie plastry (Carpaccio), dodaję dużo pieprzu, dosalam, dokładam drobno pokrojoną cebulę (można ze szczypiorkiem), zalewam sokiem z limonki i oliwą, dodaję drobno pokrojoną natkę. W przypadku tatara wszystko mieszam, w wersji Carpaccio układam plastry na półmisku. Schładzamy w lodówce ok. 30-40 minut. Gotowe (fot.6,7).
Kotlety mielone (fot.8).
składniki: filet ryby, sok z limonki, sól, pieprz, cebula, natka pietruszki, jajka, tarta bułka, oliwa, lub olej roślinny, kilka listków pietruszki do dekoracji.
przygotowanie: filet ryby mielimy, dodajemy odrobinę soku z limonki, doprawiamy, cebulę drobno pokrojoną blanszujemy, dorzucamy wraz z natką i odpowiednią do wielkości fileta ilość jajek, podobnie z tartą bułką, wyrabiamy tak powstałe rybne ‘ciasto’, formujemy nieduże kotleciki, smażymy na rozgrzanym oleju, można jeszcze kotlety obtoczyć w jajku i panierce z tartej bułki. Dekorujemy listkami pietruszki.
Ryż z rybnego bulionu.
składniki: ryż, wcześniej przygotowany bulion, sól lub kostka rosołowa, ciut oleju.
przygotowanie: olej rozgrzewamy w garnku o grubym dnie, wsypujemy ryż, podsmażamy aż około połowa ryżu się ublanszuje, dolewamy gorący bulion, kostka rosołowa, smak bulionu powinien być lekko przesolony (jeśli chcemy aby ryż wyszedł lekko czerwony, dodajemy mały koncentrat pomidorowy), gotujemy do zniknięcia bulionu. Wyłączamy ogień w momencie, aż ryż stanie się ‘al dente’.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Złowiona ryba na sporą imprezę - kilka przepisów - opinie i komentarze

troctroc
0
Sądząc z opisu- rewelacja. Pozdrawiam i ***** pozostawiam.
(2012-01-30 21:44)

skomentuj ten artykuł