Wiosenne mixy zanętowe

/ 8 komentarzy / 8 zdjęć


Wiosenne mixy zanętowe.
W poprzednim artykule zapewniałem , że pojawi się dalszy ciąg testów z własną kompozycją mixów zanętowych.
Jednak za dużo ich nie udało się sprawdzić nad wodą . Początek maja jaki był każdy widział, pogoda przypominała raczej jesień niż maj. Zimny wschodni wiatr, deszcz nie zachęcały do wypadów nad wodę , a i rybom zapewne nie sprzyjał w dobrym żerowaniu jak i tarle.

  Jest to dziwny rok jeśli chodzi o ryby , nigdy na moim ulubionym łowisku nie było widać tylu leszczy co , w tym roku.
I własnie cały maj spędziłem na szukaniu zanęty na te piękne ryby, jednak udało się złowić tylko jedna ładna sztukę.
Wątpię , aby zjawiła się w łowisku dzięki mojej mieszance , ale bardziej sprawiło to długie nęcenie.
Niestety później łowisko opanowały karasie pospolite i linki, co skutecznie wygoniło leszcze z łowiska. Z resztą udały się zaraz po tarle w bezpieczne rejony gdzie obowiązuje zakaz połowu.

 Wracając do tematu wątku , od maja postanowiłem trochę mocniej wejść w smrodki powstałe w czasie fermentacji ziaren .
Dlatego moja najlepsza zanęta ,nie była rozrabiana z wodą ,a z zalewajką zrobioną z kukurydzy z puszki i konopi gotowanych .
Po ugotowaniu konopi nie odlewałem wody tylko wlewałem zalewę z kukurydzy z puszki , a ziarna mieliłem w maszynce .
Taką papkę pozostawiałem w słonecznym miejscu na 3, 4 dni , aż zacznie nie przyjemnie pachnieć , ale nie będzie na niej pleśni.
Odcedzałem tak powstałą smrodliwą wodę , a ziarna dodawałem do grubszej mieszanki .
Z taką zalewajką rozrabiałem mix 50:50 na bazie:

Lorpio big carp ( fajna słodka mieszanka ) 30%
Mielony pellet 2mm wanilia firmy bestfeed- super cena, super jakość. 20%
Drugie 50% zanęty tworzył method mix lorpio BH.
I oczywiście pellet 2mm wanilia firmy wyżej opisanej

Całość była wymieszana z wyżej wymienioną zalewajką. I pozostawiona na dzień lub dwa w słonecznym miejscu , aby jeszcze trochę prześmierdła.
Taki słodko/śmierdzący mix bardzo dobrze sprawdził mi się na karasie,liny,karpie.Używałem tej zanęty tylko i wyłącznie do methody.

 Druga mieszanka również rozrabiana z "moją" zalewajką była bardziej rybna .

Około 30% stanowił mielony pellet stalomaxa łosoś/ kryll bardzo tłusty i kaloryczny pellet.
około 10% pellet ochotka stalomaxa
40% method mix kryll od lorpio.
 10% Przyprawy sól,kozieradka,pieprz ziołowy .
10% black halibut crush pellet

Całość mieszałem z granulatem 2mm nobilla 40%
Lorpio green betaina 2mm 10%

Taka wysoko kaloryczna mieszanka była bardzo dobra nie tylko podczas łowienia methodą , ale i w spławikowych łowach w czasie polowania na liny i karasie.Po doprawieniu go zmiksowaną dendrobeną udało się naprawdę fajnie połowić na pewnym stawiku ładnych linów i karasi pospolitych.
Moim zdaniem taka bogata zanęta to był strzał w dziesiątkę dla ryb , które zbliżyły się do tarła.
Dalszy ciąg na pewno nastąpi , tym razem sprawdzanie co rybom w lecie smakuje.
 

 


4
Oceń
(23 głosów)

 

Wiosenne mixy zanętowe - opinie i komentarze

SlawekNiktSlawekNikt
0
Piątal za nieszablonowe podejście do tematu ;-) U mnie w tym roku nie tyle dziwnie co mało czasu, a i rybki jakieś mniejsze :-( (2017-06-20 07:02)
rysiek38rysiek38
+2
fakt że nieszablonowe bo teraz zgłupiałem ... sam przynajmniej do tej pory jeżeli np po jednym dniu wyczuwałem że zaneta lub np kuku choć troszkę skwaśniało to tego nie używałem a tu proszę - nie dość że może faktycznie skuteczne to jeszcze na pewno będzie bardziej oszczedniej i ekologiczniej 5 (2017-06-20 10:39)
okoniowy_bartusokoniowy_bartus
+1
fajny tekst, z chęcią przeczytałem ;) (2017-06-20 11:02)
ryukon1975ryukon1975
+3
Spleśniałe sery i podobne przynęty znam od lat. Ryby wbrew pozorom nie są tak delikatnejak myśli to wielu wędkarzy. Jeśli żyje w sprzyjających jej warunkach zje wszystko i przeżyje. Niestety wiele wód jest tak zaniedbanychi zniszczonych że tam już nic nie chce pływać. Znaleźć potwierdzenie wcale nie jest tak trudno popimo że o takich rzeczach się nie pisze a nie wiem dlaczego? (2017-06-20 11:50)
rysiek38rysiek38
+3
W sumie jak by się tak zastanowić ??? w końcu ryba to też smakosz jak człowiek, a ten wiele potraw zwłaszcza tych najbardziej cenionych jak i tradycyjnych, zawdzięcza procesowi fermentacji itp. procesów, choćby właśnie wymienione sery ,kiszonki ,alkochole ,chleb i wiele innych - a bigos i żur jak nie poleży to jest do d... :-) (2017-06-20 13:42)
pstrag222pstrag222
+1
Od dawna wędkarze uzywają śmierdzących ziaren typu kukurydza czu groch. Także coś w tej fermentacji jest ... W ubiegłym roku bardzo mnie to kusiło, ale brakowało odwagi, Jednak w tym roku taka zaneta jak i śmierdzące  ziarna są killerem, Mam jeszcze na myśli jeden mix , ale brakuje produktów w domu . Jednak w niedługim czasie zaczną się experymmenty nad wodą. Trzeba tylko poczekać , a rybki wyjdą z tarlisk. (2017-06-20 15:23)
FeederSTGFeederSTG
0
I to jest właśnie prawidłowe podejście do wędkarstwa. Kto sam nie kombinuje ten nie łapie. (2018-04-17 11:18)
Bigos44Bigos44
0
Kubuś w niedzielę na krynicach wyjołem lina ponad 45cm. W tym roku naprawde będzie inaczej (2018-04-18 22:07)

skomentuj ten artykuł