Wigilijne pierogi ziemniaczane


Wigilijne pierogi ziemniaczane
Składniki: 4 ziemniaki, 1/2 kg kapusta kiszona, 1 cebula, sos sojowy, oliwa, 1 marchewka, pieprz ,sól, biały pieprz, 1/2 kg mąka.
Przygotowanie: Robimy ciasto na pierogi. Do mąki dajemy troszkę soli i szklankę ciepłej wody wymieszanej na pół z oliwą .Ilość wody zależna jest od mąki nieraz wody trzeba więcej .Wyrabiamy ciasto wałkujemy wycinamy kółka dajemy farsz zaklejamy i gotujemy w osolonej wodzie . Farsz. Kapustę kiszoną płuczemy gotujemy z liściem laurowym . Do kapusty dodajemy startą na tarce marchewkę gotujemy razem z kapustą .Odcedzamy siekamy drobno . Na patelni podsmażamy obraną i posiekaną cebule dajemy pokrojoną kapustę smażymy .doprawiamy sosem sojowym ,pieprzem. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie dusimy i dodajemy do kapusty .Mieszamy .Zimnym farszem nadziewamy kółka ciasta.

 


1
Oceń
(2 głosów)

 

Wigilijne pierogi ziemniaczane - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł