Baza do sosu, bulion i dobra śmietana. - zdjęcia, foto - 4 zdjęć
Sandacz w sosie śmietanowym ( inspiracja przepisem dr Russaka)
Składniki:
dwa duże filety z sandacza;
olej do smażenia;
mąka;
1 cytryna;
sól, pieprz
szparagi zielone
Sos śmietanowy
1l bulionu;
1 szklanka gęstej 30% śmietany;
1 cytryna;
½ szklanki białego lekkiego wina;
pieprz grubo mielony (dużo);
sól;
złota zasmażka na maśle (masło do mąki jak 1:1)
Sposób przygotowania:
Filety osolić, popieprzyć i skropić cytryną, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Rozgrzać olej. Filety obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Podczas smażenia przygotować sos śmietanowy. Górne części szparag ugotować w osolonej wodzie.
Sposób przygotowania sosu:
Bulion wlać do szerokiego naczynia, aby później pomieścił filety. Dodać śmietanę, wymieszać i podgrzewać. Wycisnąć cytrynę, dodać wino, obficie popieprzyć i osolić do smaku. Zagęścić 1-2 łyżkami złotej zasmażki. Sos odparować.
Usmażone filety włożyć na chwilę do sosu śmietanowego i delikatnie oblać sosem. Ostrożnie wykładać na talerze, obok ułożyć ugotowane ziemniaki oraz szparagi. Ziemniaki posypać posiekaną natką pietruszki.
Autor tekstu: Marek Dębicki
Lecho_magic | |
---|---|
Świetny przepis, napewno wypróbuję i należy się piąteczka. (2012-01-15 14:27) | |
jacekgab | |
hymmm zapowiada się dobrze, wypróbuje z barakudą;] (2012-01-15 22:24) | |
tomalek21 | |
mniam na pewno sprubuję. (2012-01-17 21:00) | |
IREK44 | |
ALE NAROBIŁEŚ MI SMAKA PIĄTAL ZA PRZEPIS . POZDRAWIAM (2012-01-25 22:14) | |
Kowal73 | |
przepis sprawdzony,,polecam,ino ja se bardziej na ostro tak zrobiłem,5 bez zastanowienia. (2012-03-03 00:35) | |
japko1979 | |
mniam mniam :) (2012-03-31 21:06) | |
u?ytkownik102837 | |
jeśli smakuje tak jak wygląda to jest 5 (2012-04-27 16:46) | |
solarino666 | |
Ja, zamiast szparag konsumuję brokuły- łatwiej dostępne, a efekt w moim przekonaniu lepszy ( szparagi tez testowałem). Moje dzieci- lat 10 i 6 wprost zajadają się sosem, w którym osobiście rybę zamaczam obficie- sporo też na talerzu porcjuję. POLECAM BARDZO SERDECZNIE REEEEWEEELACJA (2016-11-15 20:30) | |