Sakiewki z kurczaka


Składniki:
5 pojedynczych filetów z kurczaka
5 plastrów szynki konserwowej
5 dag żółtego sera
5 łyżek masła
12,5 dag margaryny
2 łyżki musztardy
brokuł
5 łyżek posiekanej natki pietruszki
marchewka
sól
pieprz
vegeta
2 łyżki słodkiej mielonej papryki
czosnek granulowany
Przygotowanie:
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Mięso myjemy, osuszamy i rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem, vegetą, papryką i czosnkiem, a następnie nacieramy musztardą.
Na środek każdego kotleta wykładamy: po łyżce natki pietruszki i masła oraz po 1/5 marchewki, brokułu i sera. Formujemy 5 sakiewek. W każdy otwór pionowo wkładamy zwinięty w rulon plaster szynki tak, aby połowa wystawała na zewnątrz.
Każdą sakiewkę zawijamy w kawałek rękawa do pieczenia, a następnie ciasno obwiązujemy nicią na wysokości wystającego plastra szynki. Sakiewki ustawiamy na blasze. Na blachę wykładamy też kawałki margaryny. Pieczemy ok. 30minut w piekarniku rozgrzanym do 180*C. Smacznego.

 


1
Oceń
(5 głosów)

 

Sakiewki z kurczaka - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł