Rybna kula


Produkty: 1 kg filetów z okonia , 2 duże cebule, 10dkg suszonych kurek, 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany, sok i skórka otarta z cytryny,2 łyżki oleju, sól , pieprz, cukier,łużka przesianej bułki tartej , wywar z warzyw , mąka , zielona pietruszka. WYKONANIE; umyte kurki namoczyć na noc, następnego dnia ugotować do miękkości, odcedzić, drobno posiekać, 25dkg filetów z rybyi obraną cebulę także drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej ,zeszklić cebulę,dodać rybę i kurki, chwilę smażyć, mieszająć. Zdjąć z ognia dodać sok i skórkę z cytryny, sól, pieprz,cukier. Dokładnie wymieszać farsz. Pozostałe filety rybne przepuścić przez maszynkę, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać ze śmietaną i bułką tartą ,aby powstało gęste ciasto. Stolnicę lekko posypać mąką, rozłożyć rybne ciasto , wyłożyć farsz,zwinąć kulę, owinąć gazą lub lnianą ściereczką zawiązać,włożyć do gorącego wywaru z warzyw, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować ok30 min na niewielkim ogniu. Zostawić w wywarze do ostygnięcia. wyjąć,odwinąć z gazy,pokroić w plastry ułożyć na półmisku, udekorować plastrami cytryny i zieloną pietruszką. Podawać z tartym chrzanem lub zimnym sosem chrzanowym SMACZNEGO

 


0
Oceń
(0 głosów)

 

Rybna kula - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł