Rolada ze szczupaka - zdjęcia, foto - 9 zdjęć
ROLADA ZE SZCZUPAKA
Składniki:
szczupak około 1,5 kg;
3 cebule;
2 jajka;
dwie suche bułki;
sól, pieprz, majeranek,
włoszczyzna kpl.;
gęsta śmietana;
tarta bułka
Sposób przyrządzenia:
rybę sprawić, dokładnie wypłukać, mocno osolić i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny (mrożoną rybę wyjąć z zamrażalnika, mocno osolić i odczekać do całkowitego rozmrożenia);
zagotować osoloną wodę i wstawić warzywa, które gotować do miękości pod przykryciem;
obrać cebulę i pokroić w kosteczkę, ćwiartkę zostawić;
namoczyć bułki w mleku z dodatkiem wody;
rozmrożoną rybę pokroić na szerokie dzwonka;
gdy warzywa są prawie miękkie włożyć do garnka dzwonka ryby oraz podpieczoną na palniku cebulę. Gotować na wolnym ogniu kilkanaście minut;
wyjąć rybę na tacę (półmisek) i lekko ostudzić;
z wykorzystaniem dwóch widelcy oddzielić mięso od ości;
zemleć rybę, odciśniętą bułkę i cebulę na maszynce do mięsa;
dodać jajka, majeranek, sół i pieprz do smaku i dokłdanie wymieszać na jednolitą masę;
przygotować foremkę – nasmarować lekko margaryną i opruszyć bułką tartą lub kaszką manną;
włożyć masę do foremki i zapiekać około 35 minut w tempoeraturze około 180°C.
Przed podaniem polać gęstą śmietaną i zapiec przez dziesięć minut.
Uwaga!
Do wywaru wrzucić kostkę rosołową, podgotować wywar, odcedzić i rosół z ryby mamy wyśmienity.
Autor tekstu: Marek Dębicki
Wago | |
---|---|
Ten przepis muszę wydrykować bo zaczeka soabie do maja (2011-01-15 07:31) | |
troc | |
Smakowa rewelacja, miałem właśnie okazję w dniu dzisiejszym spróbować tego specyfiku- warto. (2011-01-15 18:12) | |
zbych51 | |
Apetycznie wygląda - mam nadzieję że kiedyś tego specjału spróbuję. Artykulik na 5+ (2011-01-16 12:49) | |
al-ka | |
Mam jeszcze szczupaka w zamrażarce ,więc spróbuję.Przepis mi się podoba. (2011-01-17 10:48) | |