Przekładaniec piernikowy


Produkty:
-80 dag mąki pszennej
-20 dag mąki żytniej
-5 jajek
-50 dag miodu
-25 dag cukru
-2 łyżeczki sody oczyszczonej
-łyżka przyprawy do pierników
-masło i mąka do formy
-polewa czekoladowa
Na masę:
-25 dag konfitur
-po 10 dag migdałów, orzechów, fig, rodzynek
-12 dag miodu

Przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę. W rondelku zagrzać miód z przyprawą do pierników. Obie mąki wymieszać z sodą, przesiać na stolnicy, zrobić dołek, wlać do niego miód i nożem zarobić ciasto. Dodać utarte jajko i wyrabiać ciasto,aż będzie gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić na kilka godzin. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto włożyć do formy i piec około godziny. Ostudzone ciasto zawinąć w folię i odłożyć na 10 dni. Migdały sparzyć obrać posiekać razem z orzechami. Figi drobno pokroić. Rodzynki namoczyć. Konfitury wymieszać z miodem i podgrzewać w rondelku tak długo, aż zgęstnieją . Dodać bakalie, smażyć jeszcze chwilę na małym ogniu. Piernik przekroić na na 2 paski i przełożyć ciepłą masą. Posmarować polewą czekoladową.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Przekładaniec piernikowy - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł