Polędwiczki wieprzowe z papryką


Składniki:
3 polędwiczki wieprzowe
3 kolorowe papryki
1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki czerwonego pesto pomidorowego
1 łyżka miodu
3 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
mała gałązka świeżego tymianku
6 łyżek oliwy
sok z cytryny
czerwony pieprz
sól
Przygotowanie:
Polędwiczki oczyść z resztek tłuszczu i błonek, umyj, lekko osusz i pokrój na grubsze plasterki. Posmaruj każdy kawałek pomidorowym pesto wymieszanym z przecisniętym przez praskę czosnkiem, miodem i sokiem cytrynowym. Posyp czerwonym pieprzem. Odstaw pod przykryciem na 1-2h do lodówki.
Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. W rondlu rozgrzej oliwę. Do gorącego oleju włóż polędwiczki, obsmaż je na rumiano z obu stron. Dodaj pokrojoną paprykę. Dopraw sola, pieprzem i tymiankiem. Podlej kieliszkiem czerwonego wina i sosem sojowym.
Duś na wolnym ogniu 20-30min, aż mięso będzie wystarczająco miękkie, ale papryka nierozgotowana.
Udekoruj świeżymi ziołami oraz wyciśniętymi z papryki serduszkami. Podawaj z polentą na gęsto kaszka kukurydziana, wymieszana z parmezanem, wylana na tacę i po zastudzeniu pokrojona w kostkę.
Smacznego.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Polędwiczki wieprzowe z papryką - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł