P³ocie w sosie pomidorowym


Sk³adniki:

- du¿e p³ocie
- 0,5 l mleka
- æwiartka cytryny
- ³y¿eczka bia³ego s³odkiego wina
- jajko
- bu³ka tarta
- mielony pieprz, sól
- mas³o
- m³ode listki dzikiego szczawiu
- m±ka
- sos pomidorowy

Wykonanie:

P³ocie czy¶cimy, ucinamy im ³by i ogony, nie p³uczemy, ale osuszamy ¶ciereczk±. Do mleka wyciskamy cytrynê, dodajemy szczyptê mielonego pieprzu, wino - i dokladnie mieszamy. W tak przygotowanym mleku moczymy p³ocie przez 1.5 godziny, osuszamy ¶ciereczk±, solimy, obtaczamy w m±ce, zamaczamy w rozbeltanym jajku, panierujemy w tartej bu³eczce i sma¿ymy na ma¶le z dodatkiem posiekanych, m³odych listków dzikiego szczawiu. Po usma¿eniu zalewamy ryby sosem pomidorowym i szczelnie przykryt± patelniê odstawiamy z ognia na 5-7 min. Podajemy z ziemniakami z wody lub chlebem nasyconym oliw± i przez chwilê przypiekanym na patyku nad ogniem.

¬ród³o: zeszycik mojej mamy :D

 


5
Oceń
(2 głosów)

 

P³ocie w sosie pomidorowym - opinie i komentarze

skomentuj ten artyku³

Sklep wêdkarski internetowy, du¿e okazje tanie wêdki i ko³owrotki online - zdjêcia i fotki

Wêdkarstwo wiadomo¶ci