Pieczone pierogi z kapustą i grzybami


Składniki:
Ciasto:
40 dag mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
20dag masła
jajko
żółtko
1/3 szklanki śmietany
szczypta soli
Farsz:
50 dag nieprzekiszonej białej kapusty
15-20 dag suszonych grzybów
2 łyżki oleju
cebula
jajko
szczypta nasion kopru lub kminku
pieprz
sól
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, posiekać ją z zimnym masłem, dodać żółtko i pół rozmąconego jaja oraz śmietanę.
Wymieszać wszystko nożem, po czym dłońmi zagnieść ciasto. Grzyby suszone namoczyć, a potem ugotować w tej samej wodzie i odcedzić. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Dodać odciśniętą i drobno posiekaną kapustę, wlać wywar z grzybów u dusić razem, aż kapusta będzie miękka, a nadmiar płynu odparuje. Do przestudzonej kapusty dodać drobno posiekane grzyby, rozkłócone jajo, staranne wymieszać i doprawić farsz do smaku pieprzem i solą. Ciasto porcjami w miarę cienko rozwałkować, kroić na kwadraty o boku 4-5cm. Na każdy nałożyć trochę farszu, złożyć do przekątnej i starannie zlepić brzegi ciasta. Ułożyć trójkątne pierożki na wyścielonej pergaminem blasze, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać koprem lub kminkiem i upiec na rumiano w temperaturze 180*C. Podawać jako dodatek do barszczu czerwonego. Smacznego.

 


1
Oceń
(5 głosów)

 

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł