Makowiec z morelami


Składniki:
30g drożdży
40g drobnego cukru
350g mąki pszennej
ok. 125ml mleka
1 jajko
szczypta soli
50g masła
Nadzienie:
250g masy makowej z puszki
suszone morele
Wykończenie:
100g marmolady morelowej
cukier puder
tluszcz i mąka krupczatka do formy
Przygotowanie:
W misce rozkruszyć drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i lyżkę mąki. Rozpuścić w niewielkiej ilości letniego mleka. Przygotowany zaczyn pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesiać. Dodać resztę cukru, jajka, rozpuszczone masło, szczyptę soli i zaczyn. Ze skladników wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić je w cieple do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować na prostokątny płat i posmarować go masą makową. Na masie poukładać suszone morele. Ciasto zwinąć ja na roladę. Przełożyć do formy natłuszczonej i wsypaną mąką krupczatką. Na wierzchu ciasto zrobic ostrym nożem nacięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C. Piec ok. 45min.
Jeszcze ciepłe ciasto posmarować marmoladą morelową. Kiedy lekko przestygnie, wyjąć je z formy. Całkowicie wystudzić na metalowej kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudem. Smacznego.

 


1
Oceń
(5 głosów)

 

Makowiec z morelami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł