Wysmażony lin i śmietanka z koperkiem, pychotka. - zdjęcia, foto - 1 zdjęć
Lin w śmietanie Przedstawiany przepis na lina w śmietanie jest stary jak świat, a przynajmniej mi jest dobrze znany od lat siedemdziesiątych z kuchni mojej Babci. Jedną z niewątpliwych zalet jest prostota przepisu. Dobra ryba, trochę soli, oleju do smażenia, kilka łyżek dobrej jakości śmietany i tak nieodzowny świeży koperek, stanowią w tym przypadku podstawę sukcesu i dobrego dania.
Jak mamy świeżą rybę jesteśmy panami sytuacji, z mrożoną jest już trochę gorzej, ale przy odrobinie cierpliwości, nawet o tej porze roku, spokojnie sobie poradzimy.
Miesiąc wstecz, mój serdeczny Kolega i zarazem pierwszy nauczyciel karpiowania Andrzej, oczyszczał stawek przy swojej hacjendzie nad jeziorem. Przesadzam może mówiąc, że to stawek, raczej duże oczko wodne. Otóż w oczku tym, zagościły dorodne karasie srebrzyste oraz liny. Namierzyłem Kolegę niechcący podczas oczyszczania tego oczka i mimochodem stałem się posiadaczem ładnego lina i karasia srebrzystego. Rybki zostały oczyszczone i bez odgławiania zamrożone, w oczekiwaniu na swoją kolejkę.
Składniki dania dla jednej (dwóch osób):
jeden lin;
olej do smażenia;
pęczek koperku;
śmietana gęsta do sałatek;
sól;
dwie łyżki masła;
pół szklanki bulionu warzywnego
Podczas rozmrażania lub po wypatroszeniu świeżej tuszy, rybę solidnie posolić na zewnątrz i wewnątrz i odstawić na bok na kilkanaście minut. Dokładnie usunąć nożem śluz. Szczególną uwagę należy zwrócić na oczyszczenie płetw.
Następnie rybę wypłukać i umyć pod zimną wodą, usuwając dokładnie błony z jamy brzusznej.
Ostrym nożem rozpołowić rybę na dwie części wzdłuż kręgosłupa, następnie tuszki podzielić na połowy.
Obtoczyć rybę w mące i smażyć na głębokim oleju na dobrze rozgrzanej patelni. Rybę usmażyć na złoty kolor. Zlać nadmiar oleju z patelni, a rybę lekko osuszyć na ręczniku papierowym.
Na patelni rozpuścić masło, włożyć kawałki usmażonej ryby, podlać odrobiną bulionu, a następnie zalać śmietaną i posypać koperkiem.
Dusić od kilku do kilkunastu minut pod przykryciem.
Po kilku minutach duszenia, zapach dobrze usmażonej rybki, śmietany i koperku nakazuje nam przystąpić do natychmiastowej konsumpcji.
Smacznego
Autor tekstu: Marek Dębicki
janglazik1947 | |
---|---|
Już leci mi ślinka. Mam w zamrażalniku liny przeznaczone na święta Bożego Narodzenia , ale takiego apetytu mi narobiłeś , że jednego już dziś wrzucę na patelnię. A wszystkim życzę smacznego. (2013-11-16 09:12) | |
Arcymisiek | |
Bardzo apetycznie to wszystko wygląda, od samego czytania ślinka kapie. No cóż, trzeba będzie wypróbować. Pozdrawiam :) (2013-11-16 10:01) | |
bogdanblazejak | |
Bardzo smaczne danie na samą myśl ślinka leci.Żona robi podobnie [ bez bulionu i śmietany - dietetycznie ]. Pozdrawiam. (2013-11-18 18:29) | |
slawekkiel17 | |
Lubie gotowac, a poniewaz sprawia mi to duzo przyjemnosci staram sie to czesto robic. Z kilku przepisow juz skorzystalem i musze przyznac bylem mile zaskoczony. Ten Lin zapowiada sie rownie smacznie. *****5-ka Pozdrawiam i "polamania patelni" (2013-11-26 10:59) | |
u?ytkownik58874 | |
Też słyszałem że pycha taki linek w śmietanie :D ...zjadł bym heheh ;) (2013-11-26 14:30) | |
marek-debicki | |
Miło słyszeć takie komentarze jak powyżej. Cieszę się, że i dla innych Kolegów "kuchnia z rybą jako główne menu" nie jest obca. Osobiście uważam, że takie rybne kucharzenie jest świetną i zdrową sprawą. (2013-11-30 18:13) | |