Leszcz - zdjęcia, foto - 1 zdjęć
Leszcze żyjące w środkowych oraz dolnych biegach wszystkich polskich rzek oraz w różnego rodzaju wodach stojących o obfitych pokładach mułu, żyją w stadach, w jednym miejscu złowisz jedną sztukę- prawdopodobnie jest ich więcej. Młode żywią się glonami i planktonem, później owadami. W pełni dorosłe osobniki jedzą właściwie wszystko- rośliny wodne, larwy owadów,małe ryby i bezkręgowce żyjące na dnie. Niekiedy całe stada spławiają się po powierzchni- znak, że będą za chwilę żerować. Nie są wybredne w doborze pokarmu- złakomią się na kukurydzę, robaki, kulki proteinowe a nawet chleb- pod warunkiem podania przynęty na lub przy dnie. Tarło leszcze odbywają pod koniec maja lub początek czerwca gdy woda osiągnie temperaturę do 14- 17 stopni C. W pierwszym roku życia małe leszcze osiągają długość 7,5do 12,5cm, po pięciu- sześciu latach ryby ważą około kilograma, a wagę 2-3 kg osiągają dopiero w dziesiątym roku życia
Autor tekstu: Ryszard Pluciński
SiwyDym | |
---|---|
rzeczowy i dokładny opis (2011-03-08 23:54) | |
cobra1122 | |
Lubie jeżdzic na leszcze bo właśnie żerują w stadach i są częste brania tylko co mnie u nich przeraża to ten ich śluz który zostaje na wszystkim pozdrawiam. (2011-03-13 15:27) | |
kkoossaa1 | |
Niestety coraz więcej słyszę o złapanych leszczach, które mają pasożyta - tasiemnca. Czy jest to niebezpieczne dla człowieka ? (2011-03-16 16:57) | |
troc | |
Tasiemiec - przedstawiciel płazińców czyli robaków płaskich (ciało ma spłaszczone). Tasiemce są pasożytami. Ciało segmentowane z widoczną główką. Nie posiadają przewodu pokarmowego, wykorzystują oddychanie beztlenowe. Pokarm pobierają całą powierzchnią ciała bezpośrednio z jelita żywiciela. Rozwój tasiemca jest złożony i odbywa się zwykle z udziałem kilku żywicieli pośrednich. Bruzdogłowiec lub tasiemiec rybi. Zakażamy się nim jedząc ryby surowe, niedogotowane lub słabo wędzone. Żyje w przewodzie pokarmowym gospodarza długo. Jaja z kałem ludzkim dostają się do wody, gdzie przez 3-5 tygodni dojrzewają, a następnie są zjadane przez ryby, w których tkance mięśniowej rozwijają się. Ligula - Larwy liguli przechodzą kolejne etapy rozwoju w ciele dwóch żywicieli pośrednich: Jeżeli podczas patroszenia ryby znajdziemy w jej jelitach tasiemca, to jej mięso, po gotowaniu lub smażeniu, można jeść bez obawy. Inna sprawa to względy estetyczne takiej potrawy. Skopiowano ze strony: | |