Kremowa zupa z borowików


Produkty:
-30dag mrożonych borowików
-2 cebule
-kawałek selera korzeniowego
-3 łyżki masła
-2 łyżki mąki
-1,2 l bulionu warzywnego
-szklanka mleka
-2 suszone grzyby
-5 łyżek kwaśnej śmietany 22%
-sok z połowy cytryny
-2 łyżki posiekanego koperku
-tymianek, sól, pieprz
-10 dag drobnego makaronu


Przygotowanie:
Suszone grzyby namoczyć. Cebule i seler obrać, opłukać, posiekać, zeszklić w rondlu na maśle. Dodać pokrojone w plasterki lekko rozmrożone borowiki. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Dusić razem pod przykryciem 10 minut. Wlać gorący bulion warzywny (może być z kostki), dodać namoczone grzyby i gotować całość na wolnym ogniu przez ok 30 minut. Zupę lekko ostudzić i zmiksować. Ponownie podgrzać, wlać mleko rozmieszane z mąką, wymieszać i chwilę pogotować. Doprawić do smaku śmietaną i sokiem cytrynowym. Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu, osączyć, włożyć do ogrzanych bulionówek. Zupę podgrzać, zalać makaron w bulionówkach, posypać posiekanym koperkiem.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Kremowa zupa z borowików - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł