Kotlety rybne z panierką

/ 2 komentarzy

Wiele razy zdarza się gdy wyjedziemy na ryby nie jest tak jak byśmy chcieli. Rekordowe ryby o których myślimy podczas wędkowania stają się jedynie tylko marzeniem. Jednak zawsze znajdzie się w siatce coś z czego można zrobić doskonałe kotleciki. Mowa tutaj o rybach które nie są objęte ochroną ani limitem ilościowym np. ukleja, krąp itp. Można również owe kotlety robić z większych ryb, krojąc je na mniejsze kawałki przed zmieleniem ich w jednolitą masę.

1. Świeżo złowione ryby oporządzamy tak jak przed np. ich smażeniem, czyli usuwamy uskę, głowę oraz wnętrzności. Jeżeli nie chcemy robić od razu z nich kotletów, można je lekko posolić i schować maksymalnie na jeden dzień do lodówki.

2. Przygotowane ryby mielimy minimum 3 razy w maszynce do mielenia (ja mielę w ręcznej). Po każdym mieleniu rozbieram i czyszczę maszynkę z resztek ryb. W taki sposób pozbawiamy się ości i resztek skóry oraz płetw ryb. Mielimy do tego również jedną całą średnią, bądź dużą cebulę.

3. Gdy mamy już jednolitą masę dodajemy:
- sól,
- pieprz,
- odrobinę soku z cytryny,
- przyprawę do ryb,
- koper bądź szczypiorek (jak kto woli),
- bułkę tartą (lub bułkę suchą rozmoczoną wcześniej w mleku),
- jajko

ILOŚĆ PRZYPRAW i DODATKÓW UZALEŻNIONE JEST OD ILOŚCI RYB.
MOŻNA WIĘC EKSPERYMENTOWAĆ.

4. Gdy już wszystko dokładnie wymieszamy, robimy średniej wielkości kotlety, podobne do mielonych. Następnie obtaczamy je w panierce (ja używam kupnej), Można również najpierw obmoczyć je w mleku a następnie wytaczać w bułce tartej.

5. Kolejnym i ostatnim etapem jest smażenie, ja używam frytkownicy. Można również użyć patelnię. Smażymy tak jak mielone, do pełnego zarumienienia.


WSZYSTKIE POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- sól,
- pieprz,
- odrobinę soku z cytryny,
- przyprawę do ryb,
- koper bądź szczypiorek (jak kto woli),
- bułkę tartą (lub bułkę suchą rozmoczoną wcześniej w mleku),
- jajko,
- panierka (gotowa) lub bułka tarta,
- cebula.

Życzę smacznego!

 


3.2
Oceń
(12 głosów)

 

Kotlety rybne z panierką - opinie i komentarze

marek-debickimarek-debicki
0
Jeżeli na zdjęciu są to Twoje kotklety to przepis można uznać moim zdaniem za rewelacyjny. Złapane własnoręcznie, zrobione własnoręcznie, super danie i przekąska. Pozdrawiam i *****pozostawiam. (2011-06-26 16:31)
19jacek4519jacek45
0
a ja proponuje pasztet z ryb   do duzego garka wkladam marchewke pietruszke cebule kostke rosolowa podgardle woda jest osolon to wszystko gotuje okolo 05 god zeby powstal wywar nastepnie wrzucam ryby obrane iwypaproszone gotuja sie okolo 10 min sprawdzam widelcem czy sa mientkie po wystudzeniu obieram mieso od osci wystarczy przekrecicraz przez maszynke dalej to wszystko jak do kotletow po wyrobieniu tej  masy wkladam ja do waskich bloszek i pieke okolo 40 min w piekarniku  wywar po gotowanych rybach przecedzam  do tego gotuje cienki makaron i jest gotowa zupa rybna  zycze kolegom smacznego (2011-07-03 18:45)

skomentuj ten artykuł