Filety z Dorsza w sosie włoskim
SKŁADNIKI:
* 1 kg filetów z dorsza
* 3 cebule
* 3 duże ząbki czosnku
* oliwa lub olej
* szklanka białego wytrawnego wina
* łyżeczka koncentratu pomidorowego
* łyżeczka keczupu
* puszka zielonego groszku konserwowanego
* sól
* pieprz
* mielona słodka papryka
* mielona ostra papryka
* szczypta przyprawy chili lub pieprzu cayenne
* sok z cytryny
Skropione sokiem z cytryny, oprószone przyprawami filety odstawiamy na kilka minut w chłodne miejsce. W głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę lub olej wraz z drobno posiekanym czosnkiem i pokrojoną w piórka cebulą. Gdy się zeszklą ( nie dopuszczamy do zarumienienia! ), układamy na wierzchu przygotowane filety, rondel szczelnie przykrywamy i całość dusimy na niewielkim ogniu, aż ryba będzie miękka, ale nie rozgotowana. Pod koniec duszenia dodajemy wino, koncentrat i keczup. Gdy składniki sosu dobrze się połączą, dodajemy odcedzony z zalewy groszek. Gdy trzeba, całość lekko przyprawiamy i trzymamy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez kilka minut.
Podajemy z frytkami lub grubym makaronem i pikantną, sezonowa sałatką.
SMACZNEGO!!!
Autor tekstu: Jarosław Warkocki