Filety rybne po kapitańsku

/ 1 komentarzy

Produkty:
-60 dag filetów z halibuta lub turbota
-2 łyżki soku z cytryny
-2 marchewki
-1/4 korzenia selera
-2 małe pory
-6 dag masła
-sól, biały pieprz
-1 szklanka białego wytrawnego wina
-1/2 szklanki śmietany kremówki
-1 żółtko

Filety rybne po kapitańsku
Przygotowanie:
Filety opłukać, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Marchew i seler obrać, pory oczyścić. Warzywa umyć, dokładnie osączyć i pokroić wzdłuż na cieniutkie paski długości 8cm. Płytkie żaroodporne naczynie natłuścić 2 dag masła i włożyć do niego warzywa pokrojone w paski. Przyprawić solą i pieprzem. Na warzywach położyć filety i lekko posolić. Przykryć warstwą wiórków z reszty masła, zalać winem i przykryć naczynie pergaminem. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10-12 minut w temp. 200Stop.C. Gotową rybę przełożyć na talerz, a sok z pieczenia odlać do garnka i odparować 1/3 objętości na silnym ogniu. Śmietanę ubić na pół sztywno, wymieszać z żółtkiem i dodać do sosu, zamieszać. Sos podgrzać mieszając, ale nie zagotowywać. Na koniec przyprawić solą, pieprzem, po czym polać filety.

 


4.3
Oceń
(4 głosów)

 

Filety rybne po kapitańsku - opinie i komentarze

dar-ekdar-ek
0
WitajPrzepis ciekawy, ale mam pytanko może banalne ale jakiego wina dodajesz? 5+ darek (2012-01-14 10:14)

skomentuj ten artykuł