Fileciki z tuszek karpia - zdjęcia, foto - 7 zdjęć
Sposób sprawienia ryby i przygotowania dzwonków opisałem w poprzednim artykule, są jednak potrawy, które wymagają troszeczkę więcej pracy. Mam tu na myśli filetowanie ryby m.in. do takie potrawy jak ryba w sosie greckim. Może jest to nietypowy sposób filetowania, gdyż nie filetujemy całej tuszki ryby, jednak przy takim świątecznym szykowaniu potraw, prawie na masową skalę i z jednego gatunku ryby można go śmiało zastosować. Ponadto, jeżeli mamy problemy z odjęciem całej tuszki, w tym przypadku jest ta metoda znacznie łatwiejsza, gdyż wszystkie ości są dla nas dobrze widoczne. Dobra deska i wąski ostry nóż będą i w tym przypadku nieodzowne. Kładziemy więc dzwonko grzbietem do siebie, wykonujemy nacięcie omijające promienie podstawowe płetwy grzbietowej, a następnie obracając dzwono bokiem do siebie, wzdłuż ości brzusznych prowadzimy nóż, odcinając filecik z jednej strony. Tą samą czynność wykonujemy z drugiej strony. Ważnym elementem jest usunięcie płetw brzusznych i piersiowych wraz z promieniami podstawowymi. Pamiętajmy, że są one bardzo zdradliwe i mocne. Tak przygotowane tuszki pozostaje nam tylko przyprawić i usmażyć.
Autor tekstu: Marek Dębicki
kaban | |
---|---|
Jedna z wielu ryb naszych wód których smaku ja po prostu nie lubię (słodkawe mięsko). Jakby nie było znam wiele osób dla których Święta bez karpia obyć się nie mogą i tylko smacznego życzę. Pozdrawiam. (2012-12-23 13:29) | |
marek-debicki | |
No cóż Grzegorzu! Ja osobiście wolał bym np. sandacza lub pięknego okonia, ale moja żona "jedynie na święta" lubi karpia smażonego z duszonymi pieczarkami, a ja bardzo kocham żonę........ (2012-12-23 13:42) | |
u?ytkownik75617 | |
Hehe kochaj, kochaj. Piątka (też nielubie słodkowodnego mięsa) (2012-12-23 16:00) | |
Lujski | |
ja karpia baaardzo symbolicznie na swieta ... w sumie to by mi sztuka kroczka wystarczyla na wigilie .... (2012-12-24 06:08) | |
u?ytkownik139802 | |
Mnie karp wcale nie przeszkadza jak i na święta tak i na dzień powszechny, po prostu lubię rybe. Piąteczka***** (2012-12-24 18:08) | |
gwarek55 | |
A ja lubię karpia i też tak sprawiam*****a żonce polecam mój przepis na aromatycznego karpia z piekarnika , (2012-12-26 17:54) | |
pstrag222 | |
I ja właśnie w ten oto sposób przygotowuje karpia,lina,karasia( dużego). A niestety moja luba jada tylko ryby kwadratowe:) ***** pzdr.pstrag222 (2012-12-26 18:21) | |
sherman31 | |
ciebie bym zfiletował łajzo (2013-02-23 13:14) | |
u?ytkownik70140 | |
***** (2013-05-08 20:10) | |