Dorsz w sosie winno-pomidorowym


Ponieważ ryby uwielbiam spożywać od kiedy sam nauczyłem się trzymać w ręku widelec a z wędką moja przygoda trwa niecały sezon poczułem się wywołany do tablicy konkursem na przepisy. Gotowanie to jednak z moich pasji a ryb zwłaszcza tak więc zapraszam do lektury i smakowania. Na pierwszy ogień popularny chodź niedoceniany dorsz.

Składniki na 4 porcje:
800 g filetów z dorsza
8 cebulek szalotek
6 średnich pomidorów obranych ze skóry, bez gniazda nasiennego
pęczek zielonej pietruszki
100 ml białego wytrawnego wina
2 limonki
4 łyżki stołowe mąki
100 g masła klarowanego
6 łyżek oleju słonecznikowego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Filet z dorsza podzielić na 4 części po 150 gram. przyprawić solą i pieprzem i panierować w mące. Na rozgrzanym tłuszczu  smażymy filety z dorsza do uzyskania złotego koloru. Na maśle klarowanym dusimy pokrojoną cebulkę szalotkę, dodajemy pokrojone na kostkę pomidory i wyciśnięty sok z limonki oraz 100 ml białego wytrawnego wina. Odparowujemy część płynu i dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, sol i pieprz do smaku. Usmażony filet z dorsza układamy na sosie winno-pomidorowym i dekorujemy ćwiartką limonki.

 


0
Oceń
(0 głosów)

 

Dorsz w sosie winno-pomidorowym - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł