Ja robie takze zalewê 3 do 1 i dodaje oprócz li¶cia laurowego i ziela angielskiego cebulê pokrojon± w talarki,p³oteczki wysma¿one w takiej zalewie,hmmm palce lizac :)
(2010/07/28 13:57)Te¿ dodawa³em cebule,ale jak rybka ma polerzeæ d³u¿ej ni¿ tydzieñ zrezygnowa³em z niej bo zacze³a siê psuæ.Pozdrawiam.
Witam.A oto mój przepis na zalewê octow± do ryb któr± mogê zasugerowaæ "4 szklanki wody, 1 szklanka octu 10%,3-4 ³y¿ki cukru,sól,ziele angielskie,listek laurowy,cebula oraz do s³oika w³o¿yæ pokrojon± w plastry marchewkê).No i oczywi¶cie usma¿ona rybka.¯yczê smacznego.
Moja Babcia zalewa rybki gor±c± zalew± octow± z tymi listkami itp. mocno zakrêca i przewraca zakrêtk± do do³u. Niech postoj± tak sobie a¿ siê zawekuj± i tak zrobione to i do wigilii mog± staæ. Pozdrawiam(2010/08/02 09:58)
Potwierdzam, gdy¿ zapomnia³em dodaæ wcze¶niej, tylko gor±c± zalew± zalewamy no i do góry dnem i po k³opocie. Babcie to jednak skarb, mnie moja te¿ tego uczy³a.
Chcia³bym u¶ci¶liæ jeszcze bardziej tzn.zalewamy "gor±ce rybki" takie aby mo¿na tylko by³o w³o¿yæ je do s³oika - gor±c± zalew± octow±. (2010/08/08 20:30)Moja Babcia zalewa rybki gor±c± zalew± octow± z tymi listkami itp. mocno zakrêca i przewraca zakrêtk± do do³u. Niech postoj± tak sobie a¿ siê zawekuj± i tak zrobione to i do wigilii mog± staæ. Pozdrawiam
Potwierdzam, gdy¿ zapomnia³em dodaæ wcze¶niej, tylko gor±c± zalew± zalewamy no i do góry dnem i po k³opocie. Babcie to jednak skarb, mnie moja te¿ tego uczy³a.
(2010/08/12 10:38)Chcia³bym u¶ci¶liæ jeszcze bardziej tzn.zalewamy "gor±ce rybki" takie aby mo¿na tylko by³o w³o¿yæ je do s³oika - gor±c± zalew± octow±.Moja Babcia zalewa rybki gor±c± zalew± octow± z tymi listkami itp. mocno zakrêca i przewraca zakrêtk± do do³u. Niech postoj± tak sobie a¿ siê zawekuj± i tak zrobione to i do wigilii mog± staæ. Pozdrawiam
Potwierdzam, gdy¿ zapomnia³em dodaæ wcze¶niej, tylko gor±c± zalew± zalewamy no i do góry dnem i po k³opocie. Babcie to jednak skarb, mnie moja te¿ tego uczy³a.
No i mamy gotowy ¶wietny przepis. rzeczywi¶cie rybki powinny byæ co najmniej ciep³e. Pozdrawiam smakoszy tych od filetów i tych od o¶cistych.