Wędzenie .

/ 35 odpowiedzi / 6 zdjęć
Jaka ryba nadaje się do wędzenia oprócz sumika i węgorza?
u?ytkownik60775


Jaka ryba nadaje się do wędzenia oprócz sumika i węgorza?


 

 

witam -duży leszcz,troć,pstrąg

(2011/01/25 20:46)

pstrag222


Sam musisz sobie wybrać gatunek. Jednemu będzie smakować okon innemu karp. nikt ci w tym nie pomoże. Ostatnio było pytanie o szczupaka. Grono ludzi stwierdziło że się nie nadaje. A mi i moim znajomym smakuje (2011/01/25 21:07)

u?ytkownik60775


Sam musisz sobie wybrać gatunek. Jednemu będzie smakować okon innemu karp. nikt ci w tym nie pomoże. Ostatnio było pytanie o szczupaka. Grono ludzi stwierdziło że się nie nadaje. A mi i moim znajomym smakuje


Dokładnie jest tak jak piszesz,samemu trzeba eksperymentować żeby być w czymś dobrym,my możemy tylko podpwiedzieć a reszta przyjdzie sama jeśli tylko ktoś będzie do tego dążył

(2011/01/25 22:26)

marcinfan


Zdecydowanie flądra ,mój znajomy ma wędzarnie i tylko wędzi flądry :) (2011/01/26 08:52)

robcio2535


Wiekszość ryb sie nadaje ale pewnie  nie każda bedzie rarytaskiem bo i uwędzić dobrze rybke to też nie takie proste -no i już mnie ŚLINA leci -zeby takie tematy poruszać oj wy :-) (2011/01/26 09:17)

tytan1


Witam koledzy 

Każdą rybę można wędzić.Zależy to tylko od jej wielkości.Chodzi oto aby nam nie pospadała podczas wędzenia.Mój przepis,

sprawdzony!!!!!

Waga ryb przed patroszeniem np.5kg.Taka sama ilość soli [grubej] trudno dostać ale jest.

Sól rozpuścić w wodzie i zalać ryby tak żeby tylko je zakryły,odstawić na ok. 8g.[można ten czes skrócić zwiękrzając dawkę soli]Po 8g. dobrze wypłukać i powiesićna ok. 0.5g. do wyschnięcia.Przygotować wędzarkę i wędzić.Oczywiście  po ważeniu należy ryby wypatroszyć zostawiając łby

(2011/01/29 20:52)

pstrag222


a co to za roznica czy z głowa bedzie rybka czy nie (2011/01/29 20:56)

tytan1


Nie chodzi tu o walory smakowe łba lecz o sposób zawieszenia ryby w wędzarce (2011/01/29 21:20)

Sniper64


Nie chodzi tu o walory smakowe łba lecz o sposób zawieszenia ryby w wędzarce

Tytan'' DOBRZE RADZI..:) Do wędzenia nigdy nie obcinaj głowy,nawet jak czyścisz rybę (patroszysz) tz. staraj się nożem nie nacinać do pierwszych płetw pod brzuchem od głowy! to tworzy solidne wzmocnienie przy mocowaniu ryby kręgosłup z podbrzuszem!!! A w tedy na pewno się nie zerwie z haka..:),,Ja mam w węndzarcę doatkowo nad paleniskiem rozciągniętą siatkę metalową..taka od płotu ''wrazie gdy coś się zerwie to spadnie na siatkę a nie w popiół..:)   (2011/01/29 21:34)

u?ytkownik60775


Nie chodzi tu o walory smakowe łba lecz o sposób zawieszenia ryby w wędzarce


 witam ja mam w połowie beczki do wędzenia wstawioną kratkę od dużego grila żeby wrazie jak coś spadnie z haka nie zmarynowało się,a solanke robie z grubej soli i wody taki roztwór żeby surowe jajko w tej wodzie nie toneło,po solance rybe trzeba porządnie wysuszyć bo się zamiast uwędzić to uparuje>pozdrawiam

(2011/01/29 21:40)

pstrag222


Ją osobiście w nowej wedzarce mam kratke i ryby wygodnie na niej leżą. (2011/01/30 13:06)

Waldi Fish


Najlepiej do wędzenia nadają się ryby o większej zawartości tłuszczu w mięsie, dlatego koledzy najczęściej  wymieniają takie gatunki jak: węgorz, sumik, pstrąg, troć i z morskich: dorsz, flądra, makrela jako najczęściej poddawane procesowi wędzenia. Oczywiście jeśli ktoś chce, może również wędzić takie ryby jak szczupak czy okoń, które mają mięso z małą zawartością tłuszczu, ale ja tego nie stosuję. (2011/01/30 14:07)

broz4


Z tego co wiem to do wędzenia nadaje się duża płoć, leszcz troć pstrąg i oczywiście węgorz i sum. Natomiast nie polecam wędzenia szczupaka bo jego mięso nie da sie uwędzić aby smakowało... (2011/01/30 14:55)

Waldi Fish


Co do szczupaka, to jestem podobnego zdania, ale napisałem, że jak ktoś chce może go wędzić, bo któryś z kolegów na Portalu podał przepis na wędzenie szczupaka i polemizował ze mną, że ten wędzony szczupak jest smaczny, zaś ja uważam, że to marnowanie smacznego mięsa szczupaka. (2011/01/30 15:04)

pstrag222


Ilu wędkarzy tyle pomysłów. Dla jedenego jest to marnowanie mięsa dla innego świetna zakaska pod zmrozony trunek którego nie zamieni na żadna inna (2011/01/30 15:44)

KAM


Osobiście wędziłem wiele gatunków ryb głównie pstrągi i dorsze ale również karpie, leszcze, liny,płocie,węgorze jako ciekawostkę podam że wędzone małe płocie wychodzą super coś pomiędzy szprotką a sielawą ale to oczywiście rzecz gustu.Ryby przeznaczone do wędzenia nacieram grubą solą nie moczę ich w solance i zgodnie z teorią mojego znajomego wchłoną tyle soli ile potrzebują ewentualny nadmiar pozostaje na zewnątrz jak w paluszkach super sprawa możecie sami spróbować. 
KAM (2011/02/01 08:20)

GRZEŚ


Ja bym polecił Ci certy. Bardzo dobre rybki, lecz coraz o nie ciężej w naszych wodach (2011/02/01 14:44)

piotr-strzalkow


W tym roku bez ryb, ale wędlinka też będzie pyszna. Jak wasze wędzenie? (2012/12/23 07:05)

roman55


No fajne  szyneczki , nie mogę się powstrzymać  od napływu ślinki. Szkoda że przeglądarka nie potrafi przekazać zapaszku wędzonek

Z wędkarskim pozdrowieniem.

(2012/12/23 10:36)

mateusz196


w jakiejś wędkarskiej gazecie widziałem opis wędzenia uklei.Podobno pyszna. (2012/12/23 19:16)