Witam.warzy ktoś z was piwko amatorsko?? ja właśnie zamierzam w niedalekiej przyszłości pożyczyć od kumpla fermentator i coś "wykombinować"
Ciemne kiedyś robiłem , super wchodziło choć był problem z otwieraniem plastikowych butelek . Robiłem bezalkoholowe i alkoholowe ( porter ) . Bezalkoholowe można było pić po dwóch trzech dniach a z dolewką musiało się przegryźć przynajmniej tydzień . Smaczne i orzeźwiające było to piwko , lepiej smakowało niż porter od Żywca , przypominało bardziej porter Okocim .
a z jakich składników robiłeś to piwo jeśli to nie tajemnica ,czy używałeś do produkcji brewiktów,słodu ,jakich drożdży???
Tu masz Jaro stronkę jak to się robi , ja również zamiast podpiwku używałem zwykłej zbożowej kawy , też wypas -
http://piwowar.com.pl/sklep/index.php?main_page=product_info&products_id=255
Zapomniałem dodać , że jak chcesz portera to trzeba zrobić dolewkę czegoś mocniejszego , naprawdę super jest zwykła czysta ale ekstra smak osiągamy przy pomocy tradycyjnej gorzkiej żołądkowej . Nie dodajemy spirytusu bo piwo jakby słabo fermentuje i coś się knoci smak .
Na 1,5 litra piwa dodawałem około 150 mil wódeczki .
Acha i na ryby taki zimny porter własnej roboty jest mmmmmmmmmmmm... co tu gadać mmmm :))))))))))))
(2012/08/14 15:00)Najlepszy jest wywar z muchomora czerwonego . Sześć zdrowych owocników kroi się na paski . Następnie gotuje się w dwóch litrach wody . Jeśli wywar jest zbyt słaby , należy dodać więcej surowca .
Najlepszy jest wywar z muchomora czerwonego . Sześć zdrowych owocników kroi się na paski . Następnie gotuje się w dwóch litrach wody . Jeśli wywar jest zbyt słaby , należy dodać więcej surowca .
chyba sam ten wywar pijesz namiętnie .napisałem wyraźnie PIWO a nie wywar czy inne g.....
Jak to się robiło .... ?
Garniec gliniany . Do garnca wlać 3 l przegotowanej wody . Dodać 1,5 kg mąki kukurydzianej i tyleż cukru . Garniec przykryć płótnem i odstawić w chłodne , ciemne miejsce . Po ok 2 tygodniach indiański bimber jest gotowy. Nie jest to wprawdzie napój wyrafinowany a pod względem smaku - najbardziej przypomina zacier ,ale za to mocny jak piorun i łeb tak nie pęka jak po piwach.
Wikipedia cenne źródło informacj he(2012/08/14 21:09)
Jak to się robiło .... ?Garniec gliniany . Do garnca wlać 3 l przegotowanej wody . Dodać 1,5 kg mąki kukurydzianej i tyleż cukru . Garniec przykryć płótnem i odstawić w chłodne , ciemne miejsce . Po ok 2 tygodniach indiański bimber jest gotowy. Nie jest to wprawdzie napój wyrafinowany a pod względem smaku - najbardziej przypomina zacier ,ale za to mocny jak piorun i łeb tak nie pęka jak po piwach.Wikipedia cenne źródło informacji he
błąd naprawiony
(2012/08/14 21:10)
Ja to jednak wole gotowanie od warzenia.Prosta robota a moc dużo większa.
(2012/08/15 16:18)