Sumik karłowaty - byczek

/ 53 odpowiedzi
poszukiwaczsandacza


Ja bym wyrzucał te ryby i tyle, jest to szkodnik, wyżera ikrę innych ryb, więc trzeba go tępić, miłośnicy tej ryby niech choduja ją we własnych oczkach czy sadzawkach i niech sobie grilluja ;P (2011/01/11 10:26)

SpinerZbok


A po co wyrzucać, skoro to jedna z najsmaczniejszych ryb. Na szczęście w wodach gdzie je łowiłem nie były plagą, choć ostatnio trochę ich więcej (starorzecza Wieprza), nawet na spinning zaczęły nieźle brać. Trochę jest kłopotu z oprawieniem ryby (ukłucie kolcem jest dość bolesne i co najważniejsze długo się goi), skóra jest dość toporna, ale mięsko?? pyszota!!  (2011/02/18 10:19)

Matys24


Po zabiciu tej ryby staram się usunąć te  kolce dla własnej wygody i bezpieczeństwa, tam gdzie byczek nie występuje tak licznie   często spotyka się większe sztuki. Natomiast tam gdzie  sumik występuje  bardzo licznie  z czasem spotykać będziemy głównie sztuki 10 cm. Wyrzucane na brzeg są zbierane przez zwierzęta (bociany, koty, czasem lisy) zabrane do domu  i odpowiednio przygotowane cieszą swoim smakiem.  (2011/02/21 18:54)

Matys24


Wiem że się powtarzam ale proszę Was koledzy o niewyrzucanie w trawę żywych  sumików, bo może i pasożyt ale i to stworzenie boże i nie powinno dusić się w trawie godzinami ( tak godzinami bo to niezwykle żywotne bestie, podczas wilgotnej wakacyjnej nocy przeżywają  nawet po kilkanaście godzin po za swoim środowiskiem życia) . Wystarczy  go uśmiercić  nie zajmie wam to dłużej niż 30s. Pozdrawiam  (2011/02/21 18:59)

pstrag222


tylko idiota tak postepuje jak by siezko było dac mu w łeb. ja zabieram go do domu po pare sztuk. do wedzenie i smazenia. he he ciekawe czy ktos nazwie mnie miesiarzem he he ale szkodnika mozna zabierac chyba? :) (2011/02/24 08:19)

perwer


tylko idiota tak postepuje jak by siezko było dac mu w łeb. ja zabieram go do domu po pare sztuk. do wedzenie i smazenia. he he ciekawe czy ktos nazwie mnie miesiarzem he he ale szkodnika mozna zabierac chyba? :)

Mięsiarz ha ha ha..smacznego.

Dwa te same tematy koło siebie.....

(2011/02/24 08:31)

Waldi Fish


A po co wyrzucać, skoro to jedna z najsmaczniejszych ryb. Na szczęście w wodach gdzie je łowiłem nie były plagą, choć ostatnio trochę ich więcej (starorzecza Wieprza), nawet na spinning zaczęły nieźle brać. Trochę jest kłopotu z oprawieniem ryby (ukłucie kolcem jest dość bolesne i co najważniejsze długo się goi), skóra jest dość toporna, ale mięsko?? pyszota!! 


Zgadza się. Dlatego przed rozprawianiem najlepiej obciąć szczypcami kolce. Czasem można się ukłuć przy zdejmowaniu sumika z haczyka i faktycznie zaczyna to puchnąć i boleć. Po powrocie z ryb staram się w takim przypadku wielokrotnie moczyć ukłuty palec w gorącej wodzie, co dezynfekuje i chroni przed spuchnięciem. (2011/02/24 19:10)

Matys24


Co do mięsiaży to tak  już niektórym pada na łeb że każdy wędkarz który bierze rybkę  jest mięsiażem. Za niedługo  dostaniemy takie miano za zabranie ryby z łowiska komercyjnego...  (2011/02/25 22:43)

adamoski


Kurde mi zazwyczaj takie po 2 cm się trafiały i były plagą , co rzut , co chwilę branie , co chwilę 2 cm karła:/  (2011/02/25 22:54)

Matys24


Rzuć na jakiś mały filecik czy na kukurydzę powinno to skusić te większe sztuki... Najmniejsze  najczęściej kuszą się na białe i czerwone robaki. Pozdrawiam  (2011/02/25 22:58)

adamoski


A jakie sa szansę , że w miejscach gdzie bytują na 100% te małe są i większe:)?? (2011/02/25 23:02)

adamoski


Ale masz rację , na robaczki z gruntu się kusiły:)  (2011/02/25 23:02)

Lancrover


Czytałem tak te wszystkie wasze opinie i powiem szczerze że wszyscy macie racje bo wyrzucanie w krzaki to nie humanitarne bo ryba potrafi przeżyć nawet do 5-8 godzin jak nie więcej ale wpuszczanie z powrotem do łowiska sprzyja rozrastaniu się populacji. Zabieranie ich do domu to też nie głupi pomysł bo po usmażeniu mięso jest smaczne. Ale pamiętajmy tak jak inni mówili w tym temacie że jeśli nie zabieramy do domu to przed wyżuceniem w gdzieś  w trawe zabijać bo nie było by miło jak by nas dusili prze kilka godzin.  (2011/03/04 01:44)

Myszon82


Witam

U nas jest pełno byczka bierze na wszystko nawet na pusty haczyk . Dziadki go uwielbiają bo bierze zawsze . Ja go nienawidzę nęcisz karpia czy lina a wchodzi byczek, na paru pięknych łowiskach nie da się przez niego łapać . Ja go wale w łeb i zostawiam dla ptaków i kotów żeby się mięsko nie zmarnowało ale jeśli jest byczek w łowisku to nic innego nie berze plaga straszna jakbym tego Niemca spotkał co go tu sprowadził dał bym mu w ryj . (2011/03/23 13:25)

Jack14


Może trochę od tematu ale czy ktoś z kolegow pamięta słynne motto "Jedzcie dorsze ...........

???

(2011/04/02 20:12)

Lutii


Witam serdecznie!!! U mnie tego jest cholerstwa co nie miara!!! Czasami jak sie ladny trafi to go zabiore bo faktycznie jest bardzo smaczny z patelni.Ja chwytam go za leb tylko ostroznie aby sie nie pokuc o kolce i go patrosze nie zdzieram z niego skury tylko patrosze i na patelnie a czasami go wyloze cebulka zostawie na noc i z rana na patelke i jest boski smak (2011/04/02 20:46)

ogtw


Sumik to najsmaczniejsza ryba dla mnie. Obdzieranie ze skóry to grzech. Do smażenia można skórę ponacinać bo na patelni się kurczy. Sumik nie jest większym szkodnikiem od innych ryb.Wiele razy widziałem tarło płoci i zawsze wzdręgi zjadały ich ikrę, chociaż w zbiorniku były sumiki jazgarze i okonie. W miejscu gdzie tarły się szczupaki były tylko karasie srebrzyste.  (2015/01/11 11:06)

kacper-saganows


Byczek ma bardzo smaczne mięso jadłem wczoraj takie gdzieś po 15-20 cm były pyszne (2015/09/05 11:21)

blackrock


byczki można połowić w krępnej woj. opolskie, jak zaczynają brać... to na kiju szał macicy :)  (2018/02/04 08:17)

rybka67


Palce lizać. Zajadałam byczki. W sosie pomidorowym też smaczne.Smacznego. (2018/02/06 11:24)

fisch 73


Smaczne rybki. (2018/02/06 11:38)