Waldi Fish
Przyczyn karłowacenia populacji ryb spokojnego żeru jest wiele. O niektórych wspomniał kolega Tomikan1129.
Do przyczyn powodujących karłowacenie ryb można zaliczyć warunki ekosystemu w którym żyją, dostępność pożywienia lub sposób karmienia, choroby ryb i obecność drapieżników. Jeśli chodzi o warunki ekosystemu w którym żyją, to zbiorniki małe i płytkie, zamulone, bez przepływu wody, z małą ilością tlenu w wodzie sprzyjają karłowaceniu ryb. Czynnikiem, który w bardzo dużym stopniu przyspiesza proces karłowacenia ryb jest brak lub zbyt mała ilość drapieżników w ekosystemie. W przypadku braku naturalnego regulatora liczebności ryb spokojnego żeru jakim jest drapieżnik, populacje tych ryb mnożą się w sposób niekontrolowany, więc w skrajnych warunkach zaczyna brakować pokarmu i robi się za ciasno w akwenie. Powoduje to karłowacenie populacji wskutek jej przegęszczenia, co z kolei powoduje brak pokarmu i zbyt małą ilość tlenu w wodzie. Oprócz zdrowych, przeżywają również osobniki chore, ułomne, z wadami genetycznym, które to wady przekazują potomstwu w materiale genetycznym. Populacja słabnie, słabo żeruje i karłowacieje. W zbiornikach pozbawionych drapieżników występują choroby ryb rozprzestrzeniające się na całe stada. Charakterystycznym symptomem wskazującym na brak drapieżników w akwenie jest zarobaczenie układu trawiennego u ryb, przy czym najczęściej występuje tasiemiec. W wodach pozbawionych drapieżników po pewnym czasie może dojść do sytuacji kiedy trudno spotkać sztuki nie zakażone tasiemcem. Innym skutkiem braku drapieżników może być masowy rozwój glonów w wodzie. Jako przykład łańcucha pokarmowego w ekosystemie wodnym mogę podać: fitoplankton à zooplankton à ukleja à szczupak. Jeśli brak w wodzie tego ostatniego, nadmiernie rozmnoży się populacja uklei spożywając wielkie ilości fitoplanktonu, wskutek czego nadmiernie rozmnoży się fitoplankton. Nadmiernie rozmnażający się fitoplankton powoduje zakwit wody o kolorze zielonym, co z kolei powoduje duże ubytki tlenowe, skutkiem czego może być letnia przyducha. Niektóre z glonów wydzielają toksyny powodujące masową śmierć narybku. Tak więc obecność drapieżników w akwenie warunkuje zachowanie w nim równowagi biologicznej. Drapieżniki ograniczają znacznie ilość chorych, słabych i nieprzystosowanych osobników dzięki czemu do rozrodu dochodzą zdrowe osobniki, przekazujące potomstwu dobry materiał genetyczny. Ograniczenie liczebności ryb spokojnego żeru do wielkości pozwalającej na szybki wzrost w danym akwenie jest warunkiem uniknięcia karłowacenia populacji. W przypadku wspomnianych linów, mam za mało danych, aby stwierdzić autorytatywnie, który czynnik jest przyczyną karłowacenia, więc musisz sam je ocenić mając informacje o zbiorniku w którym występują wspomniane liny. (2010/03/14 19:51)