sczupak to lubie

/ 38 odpowiedzi
złowiłem dzisiaj szczupaka ma max 47 cm będzie pyszny z piekarnika zioła cebula papryka mniam
u?ytkownik1444


takiego małego szczupaka zabić:( i po co zeby tylko zjesc? a nie lepiej poczekać aż urośnie? Oby jak najszybciej podniesli wymiar szczupaka do 50cm (2009/05/12 17:36)

u?ytkownik8030


przemi4, a co to za różnica? Te trzy centymetry mu cos pomogą? Smaczniejszy będzie? Hehe. Jest już połowa maja, a ja jeszcze szczupłego nie mam na koncie. Wzeszłym roku ani jednego też nie złowiłem. Bo nie polowałem na szczupłe. A jeśli w tym sezonie złapię takie ze dwa, to będę mięsiarzem? U mnie jest wymiar 50 cm. Ale zawsze się znajdzie ktoś, kto mnie błotem obrzuci, bo szczupły bedzie ledwie poza wymiarem. Mnie się już słabo robi jak czytam o takich pretensjach.
Apatina - smacznego. (2009/05/12 19:55)

u?ytkownik7474


pozwolę sobie zaznaczyć że szczupak nie należy do smacznych ryb. Co innego sum czy lin. Chyba że ja nie umiem szczupa przyrządzić:) (2009/05/12 20:04)

jahnny


no fakt, zielony jest dobry :> ale ja takie to wypuszczam... jak nie ma 60 cm, to frytka z niego wychodzi. Taki szczupły co ma te 80-90 cm to jest wtedy rybka, z której jest co pojeść :) (2009/05/12 21:00)

u?ytkownik7463


Co wy tam się znacie boleń i brzana to są przysmaki:) (2009/05/12 21:01)

spines21


a klenik?delicie:) (2009/05/12 21:11)

withanight88


z tego co ja wiem klen jest niesmaczna ryba (2009/05/12 21:27)

u?ytkownik7474


no raczej:) tak jak boleń i brzana. Z tych ryb nurt wymył smak:) ja tak to widzę bo wszystkie żyją w nurcie i wszystkie mi nie podchodzą. Nadają się tylko do wędzenia. (2009/05/12 21:29)

withanight88


ostatnio sie wlasnie wku...........ilem na kolesia z ktorym pojechalem na ryby bo zabral klenia ktory niedosc ze brakowalo mu ok kilku centymetrow do pelnego wymiaru i ze go tesciowa wysmieje ze jej takiego mikrusa przynosi- mialem racje jak pokazal jej tego klenia to go wysmiala:) NIepomogly nawet slowa, ze i tak go nie zje bo jest niesmaczny.... (2009/05/12 21:36)

drozdi


moim zdaniem zarowno szczupak,sandacz i okon maja specyficzne miesko drapierznika ktore jest przepyszne z porownaniem do innych gatunkow,niema to jak dobrze przyzadzony szczupaczek upieczony z warzywkami mniammmmmm (2009/05/13 07:56)

u?ytkownik8030


No to teraz muszę sie wypowiedzieć w kwestiach kulinarnych. Panowie, każda ryba jest inna. Inna, nie znaczy niesmaczna. Każda ryba potrzebuje innego podejścia tak do jej połowu jak i do kulinaryzacji, że tak powiem. Nie mozna porównywać smaku mięsa drapieżników, z białorybem. ALE! każdą rybę można przyrządzić w taki sposób, by wydobyc z niej to, co w niej najciekawsze, lub by ukryć to, co w rybie nieciekawe. Polecam zapoznać sie z przepisami Kuchni Polskiej. Przepisy które stosowały nasze babcie, są zapomnianym dziedzictwem kulturowym i obyczajowym. Mam to szczęście, że u mojej mamy zachowała sie książka pt "Kuchnia Polska", wydanie chyba jeszcze przedwojenne. To jest mądrość ludu! Zapewniam Was , że każda ryba jest smaczna, byle nie była wyłowiona z bajora lub rzeki, w której ktoś wcześniej utopił skład toksycznych odpadów, jak to jest np. na naszym zalewie Rybnickim. A powiem jeszcze tyle, że jak sie śmiga w necie po forach, to od razu sie wyczuwa, kto ile ryb zjada - hehe. PDK. (2009/05/13 11:55)

u?ytkownik8233


Panowie wędzone leszcze są smakowite oraz sumik kanadyjski smażony na głębokim oleju mniam (2009/05/13 21:28)

rysiek38


a dla mnie nr 1 to okon i to bez wydziwiania-poprostu sprawiony,posypany przedtem wegeta,posmarowany margaryna i upieczony nad oigniskiem(dla wygodnych moze byc grill) (2009/05/13 22:51)

szimejks


Bardzo lubię ryby, a taka własnoręcznie złapana smakuje chyba najbardziej. Numer jeden to dla mnie lin w śmietanie, ale na przykład ostatnio spróbowałem sumika karłowatego. Czytałem i słyszałem wiele opinii o jego smacznym mięsie i tak oto dwa tygodnie temu `zgrillowałem` trzy sumiki. Sól pieprz, trochę przyprawy do ryb i na grilla. Bardzo smaczne - polecam. Pozdro dla kumatych (2009/05/14 00:07)

elektroluper


47 cm to bardzo maly okaz {wymiar ochrony 50 cm}moim zdaniem powinneż go puścić do wody a nie smakować .W Polsce i tak jest coraz mniej ryb niż w innych krajach.KOLEDZY PUSZCZAJCIE RYBY DO WODY SPOWROTEM.Ja przez cały okres zlowiłem ok 50szczupali gdzie może jednego skosztowalem a reszta wrucila do wody niech rosna.Pamiętajcie lowimy dla przyjemności nie dla jedzenia. POZDRAWIAM (2009/05/15 00:02)

u?ytkownik10172


Jak tam było na choince przed upadkiem? (2009/05/15 06:57)

u?ytkownik7463


47 cm to "bardzo mały" okaz? {Wymiar ochronny 45} a 80 cm to już bardzo nie smaczny i super materiał genetyczny. Najlepiej wprowadzić dolny i górny wymiar ochronny do 70 cm i od 70 cm. Opanujcie się ludzie mi taką samą przyjemność sprawia łowienie i jedzenie złowionej przeze mnie ryby (2009/05/15 08:09)

u?ytkownik8030


Ja łowię dla przyjemności, bo jedzenie tej ryby to tez przyjemność, czyli racja.
Jeśli zas mam tych ryb nie jeść, to mogę wcale nie łowić. W KOŃCU MAM JUZ ŁATKĘ MIĘSIARZA, więc mi wisi , co kto sobie pomysli. Dla mnie chore jest powodowanie cierpienia ryb dla przyjemności pstryknięcia fotki. No w końcu jak ktoś moze myśleć w taki sposób, to ja mogę myśleć inaczej. I to jest właśnie cała różnica pomiędzy dwoma obozami (wiecie o co mi chodzi), z których jeden pozwala innym na własny sposób myslenia, a drugi ma przekonanie, że jego i tylko jego myślenia jest słuszne. PDK. (2009/05/15 19:55)

u?ytkownik3378


każdy ma jakąś swoją rację,ale nie jest dobrze myśleć ,że jedynie słuszną.myślę ,że należy szukać kompromisu. tak na marginesie,dlaczego Rex Hunt nie kręci filmów w Polsce? (2009/05/16 00:16)

u?ytkownik3378


w całej rozciągłości zgadzam się z Tobą,że wcale nie jest smaczny. daleko mu do sandacza czy troci, o pstrągu nie wspomnę. pozdrawiam (2009/05/16 00:20)

spines21


widziałem rexa w filmie z ekipą polskich wędkarzy,ale nie wiem czy to było w polsce.
rex zarabia kręcąc te filmy-jedzie tam gdzie go zaproszą(zapłacą),albo tam gdzie wyślą go sponsorzy.taki fach ma.zresztą ciekawy
pozd (2009/05/16 00:22)

u?ytkownik3378


współczuję koledze,bo boleń smakuje jak smażona kłoda drewna,brzana też do rarytasów nie należy,proponuję skosztować jazia ,albo klenia... (2009/05/16 00:23)