Przepis pojawił się dawno temu we Wiadomościach Wędkarskich i był to przepis na pstrąga po sabaudzku. Sądzę, że można użyć dowolnej łososiowatej, albo sandacza czy okonia. Jest to prosty przepis a danie jest pyszne toteż publikuję celem propagowania:)
Podana ilość składników jest orientacyjna bo z czosnkiem różnie bywa - jedni lubią mniej inni bardziej.
Składniki: 2 średnie pstrągi Opakowanie gęstej śmietany, minimum 18% dobra jest 22% sól do smaku mąka 2-3 duże ząbki czosnku olej lub masło do smażenia
Rybę sprawiamy, solimy, obtaczamy w mące otrzepując z nadmiaru i smażymy na średnim ogniu, nie przypalając. Dobry jest zarówno olej jak i masło z tym, że do smażenia należy używać masła sklarowanego - inne się pali na patelni. Gdy ryba dojdzie zdejmujemy ją z patelni, zmniejszamy ogień do bardzo małego (ewentualnie zbieramy łyżką nadmiar tłuszczu jeśli smażyliśmy na głębokim ) , wrzucamy rozgnieciony czosnek i dajemy mu chwilę aby się bardzo delikatnie przyprażył po czym zalewamy śmietaną, solimy i całość chwilę dusimy aby się "przegryzło". Na czas przygotowania sosu rybę można ułożyć w żaroodpornym półmisku i schować do nagrzanego piekarnika aby nie ostygła. Sos podajemy osobno w miseczce, dodatki dowolne ja polecam puree i posiekaną kwaszoną kapustę.
Smacznego:)
Przepis podałem z pamięci:) Czekam na komentarze. Pozdrawiam.
A co tu komentować. Trzeba sprawdzić w praktyce, oblizać paluchy, łyknąć browara i dopiero wydać recenzję. Tak też uczynię, tylko ze ryby mi jakoś nie ma w lodówce. Kurde! Naczelny mięsiarz Portalu, a nie mam ryby w domu. Ale cyrk! (2009/12/14 11:01)