potrawy z łososia - przepis na łososia

/ 10 odpowiedzi
Może ktoś ma jakieś sprawdzone przepisy na łososia w galarecie?
irek z


Moim zdaniem to profanacja,tak przyrządzać łososia.W galarecie pasuje bardziej karp,węgorz.Z łososia najlepszy jest tatar,oraz wędzony.Ale to zależy od naszego podniebienia.Pozdrowienia. (2010/04/16 21:50)

u?ytkownik32664


wszyscy myslicie tylko o jednym by coś wytargać a potem zjeść, głodomory (2010/04/16 21:54)

irek z


Widzę że kolega cjlis odżywia się energią z gwiazd i powietrzem.Nie mówimy tu o zabijaniu niewiadomo jakiej ilości ryb.Post jest o przepisach,można w nim użyc łososia z hodowli.A w naszych postach nie padło ani jedno zdanie o targaniu i jedzeniu.Były tylko aspekty kulinarne.Zastanawia mnie tylko jedno czy ty nigdy nie wytargaleś,zabiłeś i zjadłeś ryby.Zazwyczaj ignoruje takie zaczepki słowne,gdyż każdy z nas ma swoje sumienie i etyke wędkarską.A z moich obserwacji ci którzy krzyczą najgłośniej i wtrącają się z bezsęsownymi uwagami do postów,sami mają sporo za uszami. (2010/04/16 22:51)

u?ytkownik6774


ten gosc mial juz kilka innych kont na wedkuje i kazdemu tak pisze (2010/04/17 16:58)

u?ytkownik31907


łosoś to szlachcic tak jak pstrąg a wiec tatar albo wędzony nam wet na patelnie go nie wsadzę nigdy (2010/05/11 09:23)

MARAS-1970


karp i wegorz w galarecie sa spoko koledzy,pozdrawiam (2010/05/20 21:50)

olekdok


łosoś to szlachcic tak jak pstrąg a wiec tatar albo wędzony nam wet na patelnie go nie wsadzę nigdy


Dziś nareszcie spróbowałem swego pstrąga małosolnego.
Rybkę myjemy,patroszymy,odcinamy płetwy i łeb,wycinamy kość grzbietową(zużyłem na pyszną zupę rybną).Lekko skrapiamy sokiem z cytryny,solimy mieszanką soli morskiej i cukru(4 : 1).Ile soli? Zawsze to robię na"wyczucie",ryby łososiowate nie wezmą soli więcej jak trzeba.Ale na 45cm pstrążka poszło około 2 łyżek mieszanki.Trzymałem w lodówce 3 dni.Cieniutko krojona rybka na świeże pieczywo z masłem - bajka! (2010/06/05 09:05)

gruby0113


a może tak pascacio z łososia podobnie troszkę do carpaccio z polędwicy tylko że rybkę tzn. fileta rozcinamy jak byśmy otwierali książkę do tego przyprawy sok z cytryny dużo koperku(posiekanego) zwijamy w rulon ,zawijamy go w folię spoż. i do zamrażarki na 1-2godz. potem wyjmujemy na 5-10 min. i cieniutko kroimy na talerze posypujemy selerem naciowym tartym parmezanem i kaparami do tego gorące pieczywo czosnkowe mmmmmmmh. PYCHOTA polecam (2010/06/06 22:05)

jaca1593


Łosoś w łusce z cukinni.

Oczyszczone filety z łososia zabejcowane musztardą i miodem, obkładamy z wierzchu cienkimi plasterkami cukinni. (na wzór łuski). Możemy na przemian z cukinią ułożyć cytrynę bez skórki i białego miąższu (totalna gorycz). pieczemy w temp. 170 stopni. Czas zależny od wielkości porcji (nie za długo bo suchy to nie to!). Zalany cienką warstwą galarety staje się ciekawie wyglądającym daniem.

Smacznego ;-) 

(2010/07/13 18:48)