POLENTA skuteczna przynęty wędkarska

/ 12 odpowiedzi

  • konto usunięte

AmurKarpLeszcz
Pytanie kieruję do wszystkich wędkarzy!!
Co to jest POLENTA jak i z czego się ją robi.
Dostałem w prezencie jakiś czas temu książkę wędkarską włoskiego autora, w której opisuje On skutecznośc przynęty o nazwie POLENTA
Podobno jest ona bardzo skuteczna na karpie, amury i leszcze.
Od tamtego czasu wypytuję wszystkich znajomych i nie wędkarzy.
Niestety mimo moich usilnych starań nie udało mi się dowiedziec nic więcej na jej temat, autor zamieścił w książce tylko zdjęcie na którym wygląda ona jak ciasto intensywnie żółtego koloru.
Domniemywam, że jest to rodzaj ciasta z mąki lub też kaszki kukurydzianej(tylko na podstawie zdjęcia)
Może któryś z kolegów wędkarzy, bądź koleżanek wędkarek spotkał się z tą przynętą. Sądząc po tym, że jest to książka włoska z polskim przekładem przypuszczam, że polenta jako przynęta znana jest we Włoszech, może ktoś był tam na łowiskach karpiowych i spotkał się z polentą.
Bardzo proszę o informacje
u?ytkownik5494


Polenta (wł. polenta z łac. pollenta ) - włoska potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej, niekiedy z dodatkiem sera i różnych sosów, np sosu pomidorowego. Rodzaj mamałygi. Popularnym sposobem podawania i przygotowywania polenty jest przełożenie gotowej mamałygi do niskiego naczynia. Po ostygnięciu kroi się ją na dowolne kawałki, a następnie grilluje z każdej strony.
http://pl.wikipedia.org
Myślę że to o inną "polentę" chodziło.
Pozdrawiam (2009/01/13 18:39)

u?ytkownik5522


Dzięki , nie wpadłem na pomysł żeby zajrzec do włoskiej kuchni ?! Z zawodu jestem kucharzem ;)
Znając zwyczaje wędkarskie włochów a naoglądałem się włoskiej tv o wędkarstwie to może byc to . Czekam na inne odpowiedzi (2009/01/13 21:46)

u?ytkownik1805


Innymi słowy może to być np.ciasto grysikowe,z odpowiednimi zapachami i smakami. Słodki,słony,czosnkowy itd.Tylko od Twojej inwencji zależy co do tego dodasz. No i oczywiscie kolor.Są barwniki spożywcze różnokolorowe. Dawno temu kiedy nie było jeszcze tylu przynęt gotowych łowiłem na takie ciasto różne ryby nie wyłączając karpi. Pozdrawiam! Trzeba dodać trochę masełka ,żeby się nie kleiło i nie wysychało! (2009/01/14 17:50)

u?ytkownik5522


Dzięki Panowie za wskazówki. Skontaktowałem się z chłopakiem, który był kilka razy we włoszech na zawodach karpiarzy i już wiem co to jest i jak się to robi. Jest to ciasto z kaszki kukurydzianej z różnymi dodatkami w zależności od łowionej ryby i akwenu na którym się łapie. Przetestuję w tym sezonie i podzielę się, czy warto poświęcic uwagę temu wynalazkowi.
Pozdrawiam (2009/01/14 19:27)

u?ytkownik5494


No ja myślę, że podzielisz się przepisem i wrażeniami z połowu karpi.
Szczerze zaciekawił mnie ten temat. Na serio wypróbuj i podziel się ze wspólnotą wędkarzy. Myślę, że nie tylko ja jestem zaciekawiony tym przepisem.
Pozdrawiam (2009/01/14 19:38)

u?ytkownik1805


Przy takiej ilości gotowych przynęt karpiowych. Może,może!! Choć dawno temu łowiłem w Bułgarii tamtejsze karpie na wytłoki z ziaren słonecznikowych. Brały na to doskonale,ale w Polsce ta przynęta nie sprawdzila się. A przywiozłem jej sporo. Cóż pewnie polskie karpie nie znają smaku słonecznika. (2009/01/14 20:18)

u?ytkownik5522


Dzięki panowie za dyskusję, jak tylko będę mógł, to podziele się informacjami. Co do wytłoczyn ze słonnecznika, to nic się nie zmienił. Całkiem niedawno próbowałem z zanętą z dodatkiem wytłoczyn i skutek był taki, że musiałem zmieniac miejsce :) (2009/01/14 21:51)

gos


POLENTA to napewno jakiś rodzaj ciasta które jet wykorzystywane do wyrobu makaronów pewnego rodzaju np; makaron kolorowy,makaron smakowy krewetkowy i itd . ;) tylko tyle wiem najlepiej by było dorwać jakiegos włocha i go zapytać , :) ale napewno chodzi o makaroniare jakiegoś rodzaju (2009/04/07 00:05)

Figaro


U nas mówi się na to "klops". Jest to ciasto : wsypujesz do garneczka taką samą ilość kaszy mannej lub kukurydzianej co wody i gotujesz cały czas mieszając. Dodajesz do tego smak - wanilię lub czosnek i tak długo gotujesz i mieszasz aż zrobi się z tego KLOPS. (2009/04/07 13:52)

tomeczekxx5


Sposób przygotowania: W dużym garnku zagotowujemy wodę i sól, w drugim garnku trzeba naszykować jeszcze jedną pomocniczą porcję wrzącej wody. Gdy woda wrze, wsypujemy 600 g mąki jednym strumieniem jak deszcz – nie za ostro, tak aby woda nie przestała wrzeć, a mąka się nie zbiła i nie zrobiły kluski. Całość należy przez cały czas mieszać okrągłym ruchem, posługując się drewnianą łopatką. Gdy polenta zacznie gęstnieć, trzeba uważać, aby nie zrobiła się zbyt twarda. W tym celu należy szybko dodać parę łyżek gotującej wody którą naszykowaliśmy w drugim garnku. Cała sztuka polega na tym aby polentę uczynić twardą, a potem ją zmiękczyć. Po kwadransie dorzucamy następnie 400 g mąki i powtarzamy te same operacje kręcenia i dodawania wrzącej wody, gdy polenta staje się za twarda. Po mniej więcej pół godzinie polenta będzie gotowa, osiągnie należytą konsystencję, a zauważyć to łatwo gdyż wówczas odchodzi od ścian garnka. Jednak według klasycznych przepisów to jeszcze nie koniec. Zaleca się bowiem jeszcze ukręcanie potrawy przez jakiś czas, co najmniej przez pół godziny aby dodać jej smaku i pozbawić leciutkiego gorzkawego śladu który jeśli pozostaje świadczy o pośpiechu i braku cierpliwości tego, który polentę przygotowywał. Gdy polenta jest gotowa, należy ją wylać na marmurowy zmoczony blat (w naszych warunkach po prostu na tacę blaszaną lub zwilżony blat szklany) i nadać jej odpowiednią grubość. Polentę można przechowywać w chłodzie dosyć długo.POZDRAWIAM (2009/04/07 20:10)

gos


polenta to inaczej kasza kukurydziana ,gotowana tak jak kasza manna
po lekkim ostygnięciu prasuje sie wałkiem . (2009/04/08 23:10)