Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
http://muskie.home.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=47&Itemid=2
W Polsce nostrzyki - bo jest ich więcej gatunków - rosną dziko na zboczach i w zaroślach, m.in. nostrzyk biały, Melilotus albus, także uprawiany, zwł. na glebach lekkich, jako dwuletnia, rzadziej jednoroczna roślina pastewna (na zielonkę, siano); łodyga do 1,5 m wys., kwiaty białe; nostrzyk żółty, zw. też lekarskim, Melilotus officinalis, o żółtych kwiatach, jest uprawiany w mieszankach pastewnych; napar i ziele mają właściwości leczn.; wysuszone liście używane także do aromatyzowania wyrobów tytoniowych i kosmetyków.
Proponowane w sklepach wędkarskich płynne aromaty nostrzykowe, to olejek z dużym dodatkiem wyciągów z tej pieknie pachnącej rośliny. Rzadziej można się natknąć na roztarte na proszek ziele nostrzyka z dodatkiem odparowanych i roztartych wyciągów. Nostrzyk mozna także kupić w aptekach oraz w sklepach zielarskich. Można tez spytać o olejki, wyciągi nostrzykowe w aptekach homeopatycznych.
Od późnej wiosny do sierpnia można także nostrzyk zbierać samodzielnie na piaszczystych łąkach oraz wyżej wspomnianych stanowiskach charakterystycznych dla tej rośliny. Bywają też pola, gdzie dodatek nostrzyka bywa znaczący - jako roślina motylkowa, czyli wytwarzająca naturalne nawozy azotowe, bywa dodatkiem do rośłin, którymi obsiewa się ziemię w celu jej rekultywacji. Bywa dodatkiem do łubinu, seradeli i esparcety.
W suche lekko wietrzne dni nie sposób nostrzyka nie znaleźć - nawet rozproszony na łące tak bardzo się "poci", że cały świat wokół pachnie niemal nałogowo. Kto raz powącha nostrzyka - nawet tego z buleleczki - już zawsze rozpozna ten zapach.
Można go dodawać do przynęt i zanęt w ostatnim etapie ich przyrządzania - ziele nostrzyka gotowane dłużej, traci wiele ze swojego zapachu. Najlepiej nostrzyk zaparzać w oddzielnym naczyniu, w sporej ilości (nawet całe opakowanie na 3/4 litra wody) i taki napar dolać do suchej zanęty już na łowisku. Pęczak, pszenicę, inne ziarna można aromatyzować dodając do gorującej się wody na 5 min przez zakończeniem gotowania, pozwolić ostygnąć w garnku i dopiero zabrać się za płukanie na durszlaku. Aromat posostanie w przynęcie na długo.
A konkret? Zanęta nostrzykowa na wiosenne płocie i jazie, naturalna i skuteczna
I to wszystko rozrobić w naparze nostrzykowym, ew. dodając wody z łowiska. Dobrze, jeśli przez wrzuceniem do wody zanęta "przegryzie" się przez pół godziny.
(2011/06/15 12:30)