Łosoś - potrawy

/ 18 odpowiedzi
Ostatnio zaopatrzyłem się w surowego, wypatroszonego łososia 2,5kg. Co można z niego upichcić?? ;) Jakie są wasze przepisy? Z góry dziękuję.
ZanderHunter


Też jestem ciekaw? również w Wigilię będę przyrządzał łososia...może znacie jakieś ciekawe przepisy przetestowane przez "brać wędkarską"...na pewno będzie inaczej smakować...:) (2012/12/19 18:26)

Piotr 100574


można usmażyć sobie łososia,można uwędzić łososia (2012/12/19 18:34)

ryukon1975


Przepraszam a na co drodzy koledzy łowicie te łososie?
Mi nie biorą ani na kuku ani na rosówki. (2012/12/19 19:04)

bednar14


Wiem że ostatni w biedronce brały ;-) A tak na serio to pewnie na woblery i wahadłówki przy połowie troci się trafiają ale ty pewnie o tym wiesz ;-) (2012/12/19 20:08)

ZanderHunter


Przepraszam a na co drodzy koledzy łowicie te łososie?
Mi nie biorą ani na kuku ani na rosówki.



Tak jak wspomniał kolega najlepiej w tym okresie Krzysztofie biorą na portfel...:) (2012/12/19 20:23)

ryukon1975


Wiem tylko co mi z tej wiedzy jak mieszkam z drugiej strony "globusa".:)
Więc tu na Podkarpaciu to mi chyba tylko ta Biedronka zostaje.
(2012/12/19 20:24)

Jędrula


 

Jak łosoś to pieczony lub na parze . W obu przypadkach przyprawić solą , pieprzem oraz świeżym koperkiem . Przed podaniem skropić sokiem z cytryny i niebo w gębie .

(2012/12/19 20:29)

bednar14


No ja co prawda też mam kawałek nad pomorze ale o styczniowej wyprawie w tamte rejony myślę coraz częściej, fajnie było by powalczyć z łosiem lub trocią których pływa kilka w rzece a wędkarzy na brzegu kilka razy więcej ;-) (2012/12/19 20:30)

ryukon1975


No ja co prawda też mam kawałek nad pomorze ale o styczniowej wyprawie w tamte rejony myślę coraz częściej, fajnie było by powalczyć z łosiem lub trocią których pływa kilka w rzece a wędkarzy na brzegu kilka razy więcej ;-)





I tego się boję bo to całkiem nie moje klimaty.
Jak czasem widzę jakieś zdjęcie w prasie jak tam "spinningują" to tracę apetyt.:)
Trzeba 16 razy obrócić głową dookoła aby nie zahaczyć w czasie zarzucania któregoś z innych wedkarzy których w zasięgu wedki jest minimum kilkunastu. (2012/12/19 20:41)

ZanderHunter


 

Jak łosoś to pieczony lub na parze . W obu przypadkach przyprawić solą , pieprzem oraz świeżym koperkiem . Przed podaniem skropić sokiem z cytryny i niebo w gębie .



I tak zrobię jak radzi Jędrek...:) a na trotkę lub "łosia" lepiej wybrać się w okresie luty-marzec mniejsze prawdopodobieństwo upolowania jednego z braci wędkarskiej...:) (2012/12/19 20:48)

dziadek7109


Witajcie...

podrzucę swój pomysł na łosia marynowanego, w tym roku robię go pierwszy raz, ale jadam z uwielbieniem go od 17 lat tzn od czasu poznania teścia :) a robota prosta jak budowa miotły :)
przygotować trzeba mieszankę soli i cukru w proporcji 2 łyżki soli do 1 łyżki cukru
reszta składników: dużo - świeżego kopru i pietruszki pokrojone drobno w całości z łodygami oraz suchego otartego tymianku, ziele angielski, liście laurowe pieprz czarny ziarna.
Jeśli strach przed nowością zagląda w oczy to przygotujcie dwa paski łososia o szer 4-5 cm oba ze skórą, jaką beczułkę kamionkową czy pudełko w które ściśle włożycie powyższe filety.
Łososia obtaczamy ze wszystkich stron mieszanką soli i cukru, do pojemnika wsyp mieszankę zieleniny, połóż skórą do dołu łosia na niego połóż ziele ziarnka pieprzu i znowu mieszanka zieleniny przykryj drugim kawałkiem łosia i posyp zieleniną.2,3... 4 dni jeśli wytrzymasz i jest super przekąska podawana jako cienkie plastry skrapiane cytrynką :) pycha :)
pozdrawiam i smacznego (2012/12/20 08:41)

jacenty75


Ciekawy ten marynowany łoś, a te 2 łyżki soli i 1 cukru to na całego łososia czy na te 2 paski na próbę i rozumiem, ze drugi kawałek kładziemy na pierwszy ale już skórą do góry? Przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, tymianek) idą do środka a z zewnątrz (od strony skóry) sama zielenina? (2012/12/20 09:02)

henryk58


Losoś na "surowo"

-70dkg łososia /płat/

-dwie duże cebule

-trzy ząbki czosnku

-oliwa /z pierwszego tłoczenia/ lub olej

-cytryna lub ocet winny

-sól

Przygotowanie:

-odzielić skórę oraz wybrać drobne ości z fileta

-pokroić w drobną kostkę

-cebulę pokroić w drobną kostkę

-wycisnąć ząbki czosnku/w/g gustu/

-wszystko wymieszać najlepiej w szklanym lub kamionkowym naczyniu

-zalać oliwą

-dodać soku z cytryny/powinno być lekkokwaśne/

-sól do smaku

odstawić w chłodne miejsce na dwa dni

i ......smacznego

 

(2012/12/20 09:08)

dziadek7109


mieszaniny soli i cukru robisz tyle aby obtoczyć szczelnie jak mąką przed smarzeniem - czyli te dwie łyżki soli i jedna cukru to proporcja a nie ilość :).tak łososia kładziemy mięskiem do siebie a skórą na zewnątrz.zielenina idzie też pomiędzy łososie, tymianku dużo on może być pomieszany z pietruszką i koprem...  (2012/12/20 09:19)

jacenty75


Dzięki dziadek, chyba spróbuje ale już po nowym roku jak trochę apetyt wróci. (2012/12/20 09:31)

JOPEK1971


Losoś na "surowo"

-70dkg łososia /płat/

-dwie duże cebule

-trzy ząbki czosnku

-oliwa /z pierwszego tłoczenia/ lub olej

-cytryna lub ocet winny

-sól

Przygotowanie:

-odzielić skórę oraz wybrać drobne ości z fileta

-pokroić w drobną kostkę

-cebulę pokroić w drobną kostkę

-wycisnąć ząbki czosnku/w/g gustu/

-wszystko wymieszać najlepiej w szklanym lub kamionkowym naczyniu

-zalać oliwą

-dodać soku z cytryny/powinno być lekkokwaśne/

-sól do smaku

odstawić w chłodne miejsce na dwa dni

i ......smacznego


Tatarek z rybki jest ok,właśnie dziś mam zamiar go zrobic.;-)

 

(2012/12/20 11:23)

Qoorchuck


Chętnie uwędziłbym go, ale chyba po prostu wytrę w soli, trochę koperku, natki pietruszki, cytryny i do piekarnika ;) Jakoś nie lubię mieszania smaków słodkich ze słonymi ;) (2012/12/20 16:05)

jacenty75


Dobra, Dziadek, dojrzałem do łosia, wszystkie składniki mam i łosia też tylko jeszcze jedno - może banalne pytanie - odstawiamy go na 2,3,4 dni do lodówki czy temp. pokojowa? (2013/01/04 13:37)