Witam.
Potrzebuję pomocy bardziej doświadczonych "kulających"
Zrobiłem kulasy własnego przepisu - mianowicie :
Mączka kukurydziana 374g
Mączka arachidowa 85g
Mączka rybna 68g
Mączka sojowa tłusta 136g
Mąka pszenna 170g
Gluten 102g
Nasiona konopii 34g
Mleko w proszku pełntł. 51g
Serwatka w proszku 136g
Siemię lniane 17g
Olej konopny 2 łyżeczki
Jajka 12szt
Aromat ok 30ml
Niech was nie dziwi ta dokładność w gramach - tak mi wyszło z tabeli bilansowej jak chciałem zachować właściwe proporcje i wykożystać wszystkie dostępne mi produkty (które już wymieniłem w składzie)
Teraz wyłuszczę problem:
Ciasto było na 100% dobrze wymieszane bo robiłem to robotem kuchennym.
Wyciskało się raczej ciężko ale się dobrze rolowało (było z pamięcią).
Wyciśnięte wałki kleiły się do stołu na którym leżały.
Podczas gotowania na parze kulki mocno pęczniały i się sklejały ze sobą , podczas suszenia wracaja mniej więcej do swojego pierwotnego rozmiaru ale połowa z nich tonie a reszta nie.
Co może być tego przyczyną , co jest nie tak w tym przepisie , co należy zmienić lub dodać ?
Dodam że próbę pływalności zrobiłem po 24h suszenia.
Wyłuszczyłem chyba wszystko dośc dokładnie żebyście mieli jak najlepsze rozeznanie.
Pozdrawiam.