Kulki na karpia po ugotowaniu

/ 26 odpowiedzi
Witam mam pytanie co do kulek własnej roboty.
Jakie są kroki po ugotowaniu kulki?

Ten wątek został zablokowany - nie możesz odpowiadać na posty

u?ytkownik86845


Ja swoje kulki  - Gotowane - zostawiałem na słoneczku do wyschnięcia aż przestana być lepkie, później albo mroziłem je w zamrażarce, albo trzymałem w pojemniku próżniowym. (2011/08/31 18:11)

przemo1008


a jeżeli mrozić to w czym?
w siatce foliowej?
Czy to nie straci zapachu i smaku, itp.? (2011/08/31 18:53)

piotrcarp


po ugotowaniu najlepiej podsuszyc przez kilkanascie godzin ale nie na sloneczku tylko w przewiewnym miejscu a nastepnie pakujesz do woreczkow foliowych odpowiadajace ci porcje i mrozisz nie traca zapachu ani wlasciwosci. Jadac na lowisko bierzesz woreczek i lapiesz takie kuleczki sa lepsze niz te calkiem wysuszone. (2011/08/31 19:46)

ortos1o


ja jak swoje zrobiłem to na 1h przy oknie jak wiaterek był a potem w pojemnik hermentowany i do lodóweczki i jak ide na rybki to tylko sobie biore pudełeczko i już (2011/08/31 20:04)

Andrzej66


Ja suszę 8-15h w komórce przy otwartym oknie, a następnie do zamrażarki i jest ok. :) (2011/08/31 20:05)

jarek95


Witam Tylko przed włożeniem do zamrażarki pamiętaj aby bardzo dobrze wyschły bo jak włożysz mokre to ci popękają.
Pozdrawiam  (2011/08/31 20:11)

przemo1008


po ugotowaniu najlepiej podsuszyc przez kilkanascie godzin ale nie na sloneczku tylko w przewiewnym miejscu a nastepnie pakujesz do woreczkow foliowych odpowiadajace ci porcje i mrozisz nie traca zapachu ani wlasciwosci. Jadac na lowisko bierzesz woreczek i lapiesz takie kuleczki sa lepsze niz te calkiem wysuszone.


woreczki foliowe czyli może być siatka foliowa?


Teraz się tak zastanawiam czy dobre są kulki Trapera z robione z mixu? Myślałem nad owocowymi i dodać do tego oleju konopnego trapera i base flavoura trapera owocowego. Co o tym myślicie? (2011/08/31 21:25)

piotrcarp


traper ma dobre tylko zanety a mix to lepiej kupic bardziej firmowy np. z jet fisha jakos nie mam przekonania do kulek ani mixow z trapera ale to moje zdanie a siateczki moga byc do mrozenia kulek tylko trzeba szczelnie zapakowac (2011/08/31 22:56)

przemo1008


w takim razie macie może jakiś dobry przepis tylko na tanie i dobre kulki?
Zależy mi na kulkach owocowych na lato i rybnych na wiosne i jesień (2011/09/01 16:59)

JacekLbn


Po pierwsze proponuje parować kulki. Wtedy kulki nie tracą tyle wartości smakowych
(zapachowych). Suszyć 24-36h po czym zalać je liquidem i trzymać w szczelnym pojemniku aż wchłoną wszystko. Po czym wsadzić je do zamrażarki jeżeli robimy kulki na zapas. Oraz polecam suszyć kulki w miejscu bez wilgotności. Jeżeli robimy kulki nad wodą wtedy chowamy je w cień a jeżeli w domu niech dojrzewają w odpowiednim do tego miejscu. Nie suszę kulek na zewnątrz ponieważ zbyt szybko twardnieje otoczka kulki po czym dłużej odparowują. (2011/09/01 21:32)

przemo1008


Po pierwsze proponuje parować kulki. Wtedy kulki nie tracą tyle wartości smakowych
(zapachowych). Suszyć 24-36h po czym zalać je liquidem i trzymać w szczelnym pojemniku aż wchłoną wszystko. Po czym wsadzić je do zamrażarki jeżeli robimy kulki na zapas. Oraz polecam suszyć kulki w miejscu bez wilgotności. Jeżeli robimy kulki nad wodą wtedy chowamy je w cień a jeżeli w domu niech dojrzewają w odpowiednim do tego miejscu. Nie suszę kulek na zewnątrz ponieważ zbyt szybko twardnieje otoczka kulki po czym dłużej odparowują.

a jak to zrobić jeżeli kulek może być z 10 kg... do jakiego pudełka włożyć i ile potrzeba tego oleju... (2011/09/02 12:38)

u?ytkownik26223


ja jeśli robie kulki to robie tak ;najpierw wykonuję mix na kulki skład ;opakowanie (2kg) mixu M.V.D.E Stawberyhttp://www.okonek.com.pl/product_info.php?products_id=1246&osCsid=73a94fdc4f8efado tego dodaję 1kg kaszy kukurydzianej , 0,5kg kaszy mannej i 0,5 kg mąki z amarantusaw przypadku "śmierdziuchów" zamiast mąki z amarantusa daje 0,5 kg mąki rybnej.To jest baza mixu do którego dodaję mielone ziarno i inne.teraz Do miski ( drugiej)  wbijam jaja 10 szt na kilo mixu  (niektórzy wbijają razem ze skorupkami)Do tego dodaje wszystkie składniki płynne :Flavour ok 10-20ml na kilo mixu (odmierzam strzykawką -wyjmuje tłoczek i wlewam ile potrzebuje)Olej rybny 0k 25-40 mll na kilo mixu (dodaje nawet do kulek owocowych) prosweet (wzmacniacz ze słodzikiem) 2-4 mll na kiloSkładniki płynne dokładnie mieszam i do tego dosypuje (powoli) mix stale mieszając ,po wsypaniu całości mixu  ugniatam ciasto ręcznie tak długo aż przestanie sie kleić do rąk,następnie zawijam w folie i wkładam do lodówki na minimum godzinę (często zostawiam na noc w lodówce, niektórzy ciasto nawet mrożą)
Po wykonaniu kulek gotuje je w osolonej wodzie ok 2-3 minuty od wypłynięcia  (w zależności od średnicy 16mm kulki ok 2 min ,20mm ok 3min.) .Kulki należy wrzucać do wrzącej wody .
po odcedzeniu wykładam kulki na ręczniki papierowe  a następnie na blachę (do pieczenia ciast)
Kulki suszę w najpierw w piekarniku z termoobiegiem (temperatura ok 30 stopni + włączony wentylator) przez kilka godzin ,a potem w temperaturze pokojowej.należy pamiętać aby od czasu do czasu "pokulać" kulkami aby sie nie posklejały i równomiernie wyschły.
kulki suszę na tzw "kamień" 10-14 dni po czym kulki przesypuję do toreb papierowych.
Tak wysuszone kulki przechowuje w piwnicy nawet rok -dwa. (2011/09/02 14:14)

przemo1008


mam pytanie co do przechowywania...
Czy dobrym pomysłem jest przechowywanie kulek w torbach tandem baitsa po ich kulkach??? (2011/09/02 22:09)

przemo1008


kulki suszę na tzw "kamień" 10-14 dni po czym kulki przesypuję do toreb papierowych.
Tak wysuszone kulki przechowuje w piwnicy nawet rok -dwa.

Mam pytanie do tych toreb... Czy torby te są otwarte? Jeśli tak to nie obawiasz się, że stracą zapach? (2011/09/02 22:15)

Piotr 100574


Witam mam pytanie co do kulek własnej roboty.
Jakie są kroki po ugotowaniu kulki?




załóż na haczyk z włosem i wrzuć do wody,widziałem na własne oczy że tak się robi:)))))))))))))))))) (2011/09/02 22:41)

u?ytkownik26223


kulki suszę na tzw "kamień" 10-14 dni po czym kulki przesypuję do toreb papierowych.
Tak wysuszone kulki przechowuje w piwnicy nawet rok -dwa.

Mam pytanie do tych toreb... Czy torby te są otwarte? Jeśli tak to nie obawiasz się, że stracą zapach?

torby są zamknięte ale na pewno maję cyrkulacje powietrza.karpie mają taki "niuch" że na pewno kulke wyczują , zresztą i tak hakowe kulki dipuje a zanętowe można przed  połowem zalać boosterem. (2011/09/02 23:02)

przemo1008


w takim razie po ugotowaniu kulek susze je około 10 - 12 dni na blacie do robienia ciasta przy oknie ( Czy mogę suszyć kulki na tarasie? Na słońcu czy w cieniu?). Rozumiem że kulki po tym czasie muszą być twarde? Następnie wkładam je do papierowych toreb i chowam w piwnicy, tak? (2011/09/03 17:27)

przemo1008


a mimo że w piwnicy jest wilgoć to mogę je schować do piwnicy? (2011/09/03 17:28)

przemo1008


a jeszcze tak sie zastanawiam czy moge kulki przechowywac w pokoju torbach papierowych???
Myślalem jeszcze czy mozna by bylo schowac je do opakowania po butach... (2011/09/03 17:45)

u?ytkownik26223


ja susze w temp.pokojowej.Nie susz na słońcu bo mogą popękać.co do wilgoci w piwnicy -tu może być problem kulki mogą pleśnieć . (2011/09/03 17:47)

przemo1008


ja susze w temp.pokojowej.Nie susz na słońcu bo mogą popękać.co do wilgoci w piwnicy -tu może być problem kulki mogą pleśnieć .

yhm....
w takim razie czy mogę suszyć w pokoju??? A po 10-12 dniach suszenia schować do toreb papierowych i schować do szafy lub pod stół??? A jeżeli słońce pada wprost na okno i przez większą część dnia jest słonce to czy mogę suszyć kulki przy zamkniętym oknie i czy te slonce bedzie przeszkadzac do susenia kulek? (2011/09/03 18:03)

u?ytkownik26223


oczywiście można suszyć i przechowywać w pokoju  lub w każdym pomieszczeniu gdzie nie ma wilgoci .co do suszenia na słońcu -może troszke nieprecyzyjnie sie wyraziłem ,chodziło mi aby nie suszyć w słońcu- "żarówie"  w temperaturze ponad 50 stopni np w lecie na balkonie albo na grzejniku w zimie ,ale w takim słońcu jak teraz to na pewno nic sie nie stanie. (2011/09/03 18:23)

przemo1008


a czy po suszeniu kulek po tych 10-12 dni moge je szczelnie zamknac ????
Myslalem o torebkach po kulkach zanetowych tandem baitsa... (2011/09/03 21:46)

przemo1008


a czy po suszeniu kulek po tych 10-12 dni moge je szczelnie zamknac ????
Myslalem o torebkach po kulkach zanetowych tandem baitsa...

można powiedzieć że to takie torebki prozniowe....
Co o tym sądzicie?
Słyszałem ze kulki po wysuszeniu na twardo po 10-12 moga plesniec po 4 miesiacach w pokojowych warunkach...
Dlatego nie wiem czy zamykac je szczelnie czy wsadzic do toreb papierowych... (2011/09/03 22:39)

piotrcarp


najlepiej zamrozic wtedy na pewni nie beda plesnialy i na takie mrozone nie suszone na kamien mialem wiecej bran a jak wysuszysz na kamien i trzymasz w suchym miejscu to nie maja prawa plesniec (2011/09/03 22:57)